Az Amnesty közölte, hogy ismeretlenek megzsarolták a vezetőiket a munkahelyi bántalmazási vádak ügye miatt

2023. március 13. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Névtelen zsarolólevelet kapott múlt hét szombaton az Amnesty Magyarország elnöke, Kéri András és dr. Vig Dávid, a szervezet magyarországi igazgatója. A Facebookon elérhető beszámolójuk szerint egy titkosított emailcímről kapták a levelet a Telex múlt héten megjelent interjújával összefüggésben. Ebben Vig Dávid igazgató azt mondta, szerinte követett el hibákat vezetőként, és ma már egy sor dolgot máshogyan csinálna, de soha, senkit sem bántalmazott. Az igazgató először adott interjút azután, hogy január elején bombaként robbant a hír, hogy az Amnesty International Magyarország négy volt munkatársa szerint évek óta zajló munkahelyi bántalmazás és egyenlőtlenség jellemző a szervezetben.

„A névtelen fenyegető vagy fenyegetők azt követeli(k), hogy ma (hétfő) délig a szervezet elnöke és igazgatója kérjen bocsánatot a panaszosoktól, előbbi pedig mondjon le az elnöki tisztségéről, különben dél után kevéssel »kiszivárogtatják« a birtokukban lévő »tucatnyi«, a panaszosok ügyét érintő belső szervezeti levelet és üzenetváltást. Amennyiben a bocsánatkérés és a lemondás megtörténik az Amnesty honlapjának »címoldalán« és »a fontosabb hírportálokon«, a zsaroló eltekint a »kiszivárogtatástól«. A levélhez csatoltak egy az Amnesty elnöke által az elnökség tagjainak 2019-ben írt emailből egy oldalt” – írják. A feladó a levelet a panaszosok közös címére is elküldte.

Az Amnesty azt írja, fontosnak tartották, hogy megosszák ezt az ügyet a nyilvánossággal. „Az egyik, hogy felháborítónak és méltatlannak érezzük, hogy névtelenül zsarolják a szervezetünket, és bűncselekményeket elkövetve belsős levelezések nyilvánosságra hozásával fenyegetnek minket. A zsarolás soha, semmilyen esetben nem fogadható el, ebben a panaszosok is biztosan egyetértenek velünk.”

A másik ok, amiért ezt közzétették, írják, hogy az interjúból is kiderül: a panaszosok állításait egy összesen négylépcsős eljárásban vizsgálták ki. A vizsgálatok egyik esetben sem találták megalapozottnak a vádakat. „Minden szakaszban átláthatóan jártunk el, a külső vizsgálat eredményét a honlapunkon is nyilvánosságra hoztuk. Zsarolni nem lehet minket, a csütörtöki interjúban pedig mindent elmondtunk, amit akartunk az ügyről. Bűncselekményekkel fenyegetni nem lehet következmények nélkül.” Az ügyben a szervezet büntetőfeljelentést tett kényszerítés és személyes adattal való visszaélés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!