Az államosítás ellenére is csökkent a magyar lombikkezelések hatékonysága

2023. március 10. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú idő után jelent meg statisztika arról, hogy az elmúlt öt évben hány lombikkezelést végeztek, és ebből hány gyermek született, most a Hvg.hu szúrta ki az Országgyűlés honlapján azt az írásbeli kérdésre adott választ, amit Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára küldött Oláh Lajosnak, a Demokratikus Koalíció képviselőjének.

A statisztika ugyan hiányos és számos kérdést felvet, az viszont látszik belőle, hogy csökkent a magyar lombikkezelések hatékonysága. A kormány adatai szerint míg 2017 és 2019 között az évente elvégzett kezelések több mint 19 százalékából született gyermek, addig ez 2020-ban már csak 17,9 százalék volt, 2021-ben pedig még tovább csökkent 16,6 százalékra.

A Hvg.hu megjegyzi, hogy a csökkenés éppen akkor kezdődött, amikor államosították a piacot, és ingyenessé tették a kezeléseket. A számok alapján nem valósult meg a kormány korábbi célja, az évi háromezer lombikbaba sem, írja a lap.

Korábban a Telexen is részletesen foglalkoztunk azzal, hogyan kebelezte be az állam a lombikbébiszektort, aminek eredményeként júliustól már csak állami intézményben végeznek beültetést Magyarországon.

A meddőségi centrumok nagy léptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a szűrővizsgálatokat, a kezeléseket, illetve a hozzájuk kapcsolódó gyógyszereket. A folyamat részeként állami kézbe került például a Róbert Károly Magánkórház meddőségi részlege is, de az átalakításhoz kapcsolódik az is, hogy 2,5 milliárd forintos állami támogatással megalakult a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium is. A kormány több babát szeretne látni, a most megjelent adatok szerint viszont államosítás ide vagy oda, ez egyelőre nem valósult meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!