Kiengedték a börtönből az adócsalással gyanúsított gyömrői polgármestert, bűnügyi felügyelet alá került

2023. március 9. – 16:03

Kiengedték a börtönből az adócsalással gyanúsított gyömrői polgármestert, bűnügyi felügyelet alá került
Gyenes Levente beszél a városi könyvtár átadásán, Gyömrőn, 2022 januárjában – Fotó: Gyömrő Város Önkormányzata / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Szombathelyi Törvényszék döntése alapján megszüntették a gyömrői polgármester, Gyenes Levente letartóztatását, és elrendelték a házi őrizetnek megfelelő bűnügyi felügyeletét, írja a Magyar Nemzet a törvényszék sajtóosztálya által megerősített információira hivatkozva.

Gyenesre szeptember közepén csapott le a NAV a gödöllői villájában, a több helyszínen végrehajtott rajtaütésről és a feltartott kezű polgármesterről videót is feltöltöttek. Azóta volt letartóztatásban, amit kétszer hosszabbítottak meg, legutóbb decemberben.

A gyanú szerint ugyanis Gyenes tagja lehet egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáras bűnszervezetnek, ami több mint másfél milliárd forintnyi adót csalt el. Gyenes ellen bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást, amiért akár húsz évet is kaphat. Pontosan annyit, ahány éve Gyömrőt vezeti. A főügyészség a Telexnek decemberben annyit írt, a nyomozás vizsgálati szakban van, és 21 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Gyenes ártatlannak vallja magát az ügyben. Gyömrő szóvivője minderről tavaly év végén úgy nyilatkozott, egyértelmű, hogy Gyenes nem mond le a polgármesterségről. Időközit pedig csak akkor kell szerinte kiírni, ha jogerős ítélet lesz az ügyben, „de csak akkor, ha úgy marasztalnák el, hogy nem folytathatja a polgármesterséget”.

Gyenes őrző-védő céggel nyomult a kilencvenes években, milliárdos forgalommal, és ekkoriban jól megszedte magát. Közben a politikába is átnyergelt, városi polgármester lett belőle. Kapott már lovagi kitüntetést, kérdéses doktori diplomát, és hiába fotózták le meztelen nőkkel, kétes fehér porral, ítélték el adócsalás miatt jogerősen, választóit eddig semmi sem tántorította el tőle. Ravasz, dörzsölt, de jól kommunikál, és bár két kézzel szórja a pénzt, azzal nem törődik, aki nem delláz, mondják róla ismerői.

A bűnügyi felügyeletbe átkerülő polgármesterről írt portrénkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!