Akit a pucér nők és az adócsalások sem tudnak kirobbantani a polgármesterségből

2022. november 14. – 07:00

Akit a pucér nők és az adócsalások sem tudnak kirobbantani a polgármesterségből
Gyenes Levente beszél a városi könyvtár átadásán, Gyömrőn, 2022 januárjában – Fotó: Gyömrő Város Önkormányzata / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Őrző-védő céggel nyomult a kilencvenes években, milliárdos forgalommal, és ekkoriban jól megszedte magát. Közben a politikába is átnyergelt, városi polgármester lett belőle. Kapott már lovagi kitüntetést, kérdéses doktori diplomát, és hiába fotózták le meztelen nőkkel, kétes fehér porral, ítélték el adócsalás miatt jogerősen, választóit semmi sem tántorítja el tőle. Ravasz, dörzsölt, de jól kommunikál, és bár két kézzel szórja a pénzt, azzal nem törődik, aki nem delláz, mondják róla ismerői. Portré a letartóztatott gyömrői polgármesterről, Gyenes Leventéről.

Medvebőr szőnyeg a dolgozószobában, szamurájkard és ezüst lovagi páncél tucatnyi borosüveg társaságában, köteg pénz egy bevásárlószatyorban, még annál is több pénz a földön akkurátusan kiterítve, tízezresek a százeurósok mellett szinte végtelen mennyiségben, és egy feltartott kezű polgármester – néhány jelenet egy több helyszínen végrehajtott rajtaütésről, köztük arról, amikor szeptember közepén a NAV csapott le Gyenes Leventére, Gyömrő polgármesterére a gödöllői villájában.

Bár a NAV nem erősítette meg, hogy az Alvilági alvállalkozók című videójukon a kitakart arcú férfi valóban Gyenes, forrásunk egyértelműen beazonosította őt és a helyszínt. Ami biztos, Gyenes Levente öt társával együtt még legalább december közepéig letartóztatásban marad, ezt az ügyészség erősítette meg a Telexnek.

A gyanú szerint ugyanis Gyenes tagja lehet egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáras bűnszervezetnek, ami több mint másfél milliárd forintnyi adót csalt el. Gyenes ellen bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást, amiért akár húsz évet is kaphat. Pontosan annyit, ahány éve Gyömrőt vezeti.

Sir Dr. Gyenes

Bár egy kisvárosról van szó Pest megyében, Gyömrő polgármestere színes életet él, amely tele van érdekes vagy épp botrányos fordulatokkal, ügyeivel pedig már egy ideje visszatérő szereplője a sajtóhíreknek.

A családfáját egészen az 1800-as évekig Gyömrőre vezeti vissza ugyan, Gyenes Levente Zoltán Szerencsen született 1968-ban. Az interneten fellelhető információk szerint Szombathelyen járt gimnáziumba, és utána ott fel is vették a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára, de „1992-től a pedagógusi pályát elhagyva magyar és nemzetközi üzleti érdekeltségeit irányítja, és 2000-ben nemzetközi protokollból doktorált a Pro Deo Egyetemen”.

Erről az érdekes hangzású helyről az Átlátszó írt hosszabban pár évvel ezelőtt. A cikk szerint a Pro Deót „a múlt század hetvenes évei elején alapította egyházi egyetemként a New York-i Ortodox Egyház”, de a magyarországi intézeti leírásokon kívül más nyomát a helynek nem találták a világban, például New Yorkban.

Fenntartója a leírások szerint a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége nevű szervezet. A lovagrend weboldala szerint a székhelyük az Egyesült Államokban van, hivatalos nyelvük az angol, saját diplomata-útlevelük van. „Államformáját tekintve monarchia, amit a nagymester vagy a régens vezet. Mindkettőt élethosszig tartóan választják, vagy ha uralkodó ház tagja, akkor örökletes címen kinevezik. A lovagrendet jelenleg a portugál HMEH Prince José uralkodó herceg, nagymester, egyúttal a Lovagi Állam Elnöke vezeti”, írták saját magukról.

A lovagrend állítása szerint egyébként harminc országban összesen 2500 tagjuk van, Magyarországról például már náluk lett lovag Bárándy Gergely, az MSZP országos etikai biztosságának tagja vagy Hunvald György, volt erzsébetvárosi polgármester is, de az egyik legmagasabb kitüntetésüket, a „Lovagi Nagykeresztet” adományozták Gyurcsány Ferencnek is.

A lovagrend egyetemén doktorált tehát protokollból Gyenes Levente, a végzettségét pedig a polgármester annyira komolyan vette, hogy Gyömrő korábbi hivatalos weboldalán doktorként is hivatkozott saját magára.

A Pro Deónak van egy kezdetleges weboldala, a legutolsó bejegyzésükben pedig elismerik, hogy ők nem egy akkreditált intézmény az EU-ban, és az általuk kiadott „tiszteletbeli diplomákra” nem lehet tudományos fokozatként hivatkozni.

Nemcsak doktori fokozatot, de lovagi kitüntetést is kapott a máltaiaktól Gyenes, méghozzá a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségei Szövetségének nagykereszt lovagi címét. Így tehát a hivatalos megnevezése a saját korábbi állításai szerint valahogy így hangozhat:

Sir Dr. Gyenes Levente Zoltán,

aki egyben a lovagrend humanitárius ügyekért felelős miniszterhelyettese is.

Nagy ember lett

Magyarországon a kilencvenes években virágoztak az őrző-védő cégek, akkoriban többezernyi is volt belőlük. Védelmi pénzeket szedtek vendéglősöktől, diszkóktól, vállalkozóktól, cserébe garantálták a hely biztonságát. Az ilyen helyek gyakran adócsalásba is keveredtek, a gengszterek pedig legálisnak tűnő vállalkozásokba mentették át a pénzüket. A szektorra az utóbbi években a NAV is rászállt, így az mostanra valamennyire megtisztult.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Városi legendák szerint Gyenes Levente valamilyen rokoni kapcsolatban áll Tasnádi Péterrel, akinek több embere is gyömrői volt. Egy forrásunk szerint a kilencvenes–kétezres években „Levente nagy ember volt”, aki jó kapcsolatot ápolt a szocialista kormánnyal és politikusaival.

Az biztos, hogy a kilencvenes évektől Gyenes is ügyvezetője volt egy őrző-védő cégnek, ez volt az Escort Védelmi Szolgálat Kft., ami meglehetősen nyereségesen működött: fénykorában több milliárd forintos forgalma volt. Kaptak megbízást például a Honvédelmi Minisztériumtól NATO-delegációk biztosítására, de Forma–1-es futamokat is biztosítottak. A kétezres évek elején Gyenes pedig csak azért ígérte, hogy őrző-védő cége nem emel árat, hogy ők nyerjék el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal kilencven objektumának őrzését. A cég ma már felszámolás alatt áll.

A neten fellelhető életrajza szerint Gyenes időközben a Nemzetközi Testőrszövetség magyar társelnöke, 2001-ben európai elnöke lett, közben pedig a Magyar Biztonsági Nagyvállalkozások Szövetségének elnökévé is választották.

Forrásunk szerint Gyenes ezekben az években jól megszedte magát, mára már „egészen biztosan milliárdos a faszi”. Két megszólalónk szerint is Gyömrőn több vendéglátóhely, üzlet és egy lakópark is valamilyen úton Gyeneshez köthető – még akkor is, ha azok nem az ő nevén vannak. Ilyen lehet egy koktélbár vagy épp egy étterem is.

Sokat húzott a fazékból

Gyenes 2002-ben lett Gyömrő polgármestere. Egy narratíva szerint nem is akarta a széket, végül a helyi vállalkozókból, lakókból álló Gyömrő 2000 Kör rábeszélte, hogy induljon a tisztségért. Gyenes „kommunikációs embereknek is fizetett a választások előtt, tanácsot kért tőlük, hogyan beszéljen, hogyan fotóztassa le magát. Baromira megnyerően tud dumálni”, mondta forrásunk, aki szerint ennek a lokálpatrióta társaságnak Gyenes előtt egy másik jelöltje is volt: Mezey Attila, akit végül a választások után „kiengesztelésképp” maga mellé vett alpolgármesternek.

Informátorunk szerint mivel Gyenes szekere ekkoriban már nagyon jól szaladt, „olyat is mondott, hogy nem nagyon fog idejárni dolgozni (a hivatalba). Kellett neki valaki, aki intézi a dolgait. Attilát rendesen kitanította.” Van, aki szerint polgármestersége első éveiben Gyömrő azért láthatóan sokat fejlődött, és élet is volt a városban: „2002–2010 között baromi ügyesen használt fel szoci forrásokat, sok pénzt kijárt Gyömrőnek.” Egy helyi legenda szerint mivel a polgármesteri hivatalnál mindig kevés volt a parkolóhely, Gyenesnek egy székkel foglalták a biztos helyet.

Egy másik forrásunk is arról beszélt, hogy Gyenes és Mezey évekig jól dolgoztak együtt, „sokat húztak a fazékból közösen”, mert a saját zsebük is csak egyre mélyült. Miközben Mezey például szlovák rendszámú Mercedesszel járta Gyömrőt, és gyakran járt külföldi nyaralásokra, addig Gyenes felépíttette a gödöllői villáját – ugyanabban az időben, amikor a gyömrői polgármesteri hivatalt is.

A két épület több forrásunk szerint is gyanúsan hasonló stílusban épült fel, „ugyanazok építették, ugyanabból az anyagokból, az ő háza meg nagyobb lett, mint a hivatal”. A „Gödöllő Rózsadombján álló csilivili villa” láthatóan mutatja a polgármester jómódját, valóban impozáns a mérete. Az ingatlant információnk szerint Gyenes tavaly több mint egymilliárd forintért kezdte el árulni, de annyiért nem ment el, aztán az árat idén nyáron nagyjából félmilliárdra vitte le.

„Itt, az utcában csupa jó hírű vállalkozó lakik, ezt nevezik a milliomos negyednek is. Levente igazán jó szomszéd, halkan, szinte feltűnés nélkül él. Noha övé a legdrágább és legnagyobb ingatlan a környéken, nem voltak szemet szúró partik, nem volt rongyrázás, senkivel nem került összetűzésbe” – nyilatkozta egy szomszédja a Blikknek.

Gyenes Levente gödöllői villája a Google Street View 2019-es felvételén – Forrás: Google Street View
Gyenes Levente gödöllői villája a Google Street View 2019-es felvételén – Forrás: Google Street View

Forrásaink szerint viszont Gyenes „két kézzel szórja a pénzt”, amit szeret is mutogatni. Amíg nem tartóztatták le, addig a Facebookjára – amiből három is volt neki – pár hetente posztolt arról, épp hol kirándult, „utazott orrba-szájba”. Tokajban szőlőbirtoka és pincészete van, „szenvedélyesen gyűjti az autókat”, és kisrepülője is van, állították róla. Arra azért megszólalóink szerint ügyelt, hogy Gyömrőre, ahol egyébként egy szivarklubot is alapított, ne a drága kocsijaival autózzon be.

Egy narratíva szerint a 2010-es kormányváltás után Gyenes próbálta keresni a kapcsolatot a Fidesszel is, de nem sikerült belépnie a pártba. Ezután aztán a Jobbik felé kezdett el kacsintgatni – ennek lehetett az egyik ága, hogy 2012-ben a képviselők a jobbikos Sas Zoltán indítványára úgy döntöttek, Horthy Miklósról nevezik el az egyik teret Gyömrőn. Végül a felháborodás és a tiltakozások miatt ezt lefújták. A 2014-es országgyűlési választás előtt Gyenes elvileg épp Sas jelöltsége mellett kampányolt a körzetben, de a Fidesz nyert, ezzel pedig „ennyi lett a jobbikos kacsintgatásának”.

Még ugyanebben az évben azért másfelé is tekintgetett: 2014-ben a Blikkben olyan fotók jelentek meg, amelyeken Gyenes fehér port szívott fel az orrába egy meztelen nő testéről, amelyen banán- és eperkarikák is voltak. Egy másik képen egy faházban szívott az orrába valamit. Ezek a fotók elvileg ekkor már néhány évesek voltak.

A polgármester erre akkor úgy reagált: „nem tud a képekről nyilatkozni, mert nem látta azokat”. A laptopját ugyanakkor szerinte ellopták a hivatali irodájából, amin valóban lehettek képek meztelen nőkről, de ezért szerinte nem tartozott elszámolással senkinek, mert akkoriban elvált férfi volt. A fehér porról pedig azt állította, manipuláció, mert sosem drogozott. Gyenes azt is állította, egy ismeretlen azzal zsarolta meg korábban, hogy nyilvánosságra hozza a fotókat, ha nem kap húszmillió forintot. „Nincs más választásom, tűröm, hogy most jó néhányan pucér fenekembe töröljék a piszkos cipőjüket”, mondta erről.

Ennek viszont egy megszólalónk szerint ellentmond, hogy ezeket a képeket korábban minden gyömrői postaládájába bedobták már – így őket nem érhette meglepetésként, amikor azokat a nagyobb nyilvánosság is megismerhette. Nem is tántorította el őket az ügy Gyenestől, sőt még demonstrációt is tartottak mellette. Még abban az évben újra polgármesterré választották.

Forrásaink szerint Gyenes egyébként a nők nagy rajongója: egy időben még Dobó Katával is hírbe hozta őt a bulvár, de volt már két felesége – tőlük van három gyereke –, a húsz évvel fiatalabb harmadik menyasszonyával pedig a hírek szerint idén nyáron ismerkedett meg Olaszországban („hazahozott valami ázsiai csajt”), az esküvő pedig épp azokban a napokban lett volna, amikor szeptember közepén letartóztatták.

Fotó: Gyömrő Város Önkormányzata / Facebook
Fotó: Gyömrő Város Önkormányzata / Facebook

A polgármester visszatér

Még alig halványultak el a meztelen nős képek, amikor a 2014-es újraválasztása után adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt Gyenes előbb első fokon 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, majd 2016-ban jogerősen is elítélték. A kecskeméti számlagyárügyként elhíresült perben a vádlottak cégeket alapítottak, és fiktív számlákat állítottak ki. Gyenes ilyen fiktív számlákkal nyújtott be adóbevallást, így aztán körülbelül 6,3 millió forinttal kevesebb áfát fizetett be – amit aztán végül megtérített.

Erről akkoriban úgy nyilatkozott, ennek az ügynek nincs semmilyen köze a polgármesteri munkájához: „A munkámat sokszor ellenőrizték, és soha semmilyen szabálytalanságot nem találtak, se a gazdálkodásban, se a működésben, se a pénzek felhasználásban nem volt kifogásolnivaló.”

A bíróság nem is tiltotta el őt a polgármesterségtől, Gyenes viszont mégis lemondott, hogy az időközi választáson újra elinduljon. A gyömrőiek még ezután is újra bizalmat szavaztak neki, 80 százalékkal nyert is. Hiába, mert nem sokkal később a bíróság méltatlannak minősítette őt a polgármesteri posztra, és hosszas huzavona után lemondatták. (Még úgy is, hogy a Belügyminisztérium szerint az újabb választással új tisztség keletkezett, amit méltatlanságra hivatkozással nem lehet megszüntetni.)

Ekkor jött képbe az alpolgármestere, Mezey Attila, akivel odáig a hírek szerint nagyon jól együtt tudtak dolgozni. Miután ugyanis Gyenesnek le kellett mondania, „kitalálta, hogy Mezey legyen helyette a város vezetője. Mezey ezután átvette az irodáját, és nem akarta, hogy Gyenes betegye a lábát oda, holott nem ez volt a megállapodás. Mezeynek pedig annyira megtetszett a polgármesterség a két év alatt, hogy a 2019-es választáson rá is indult Gyenesre” – mondta forrásunk.

Hogy a két ember között mikor és miért romlott meg a kapcsolat, nem tudni. Informátorunk szerint a választásokra Mezey kiszervezte Gyenes korábbi csapatát magának, ráadásul még a Fidesz is nyíltan őt támogatta. Hiába, a gyömrőieket ugyanis húsz év után sem tudta semmi eltántorítani Gyenestől: Mezey „akkorát bukott, mint a ház”, Gyenes pedig egy jogerős adócsalási ítélet után is visszatérhetett a polgármesteri székbe. Azóta a hírek szerint a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos inkább már Gyenessel lett jóban, helyben legendák is keringtek közös bulizásokról.

A gyömrői városháza – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A gyömrői városháza – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Hát ki nem csinál ilyet?

„A gyömrői nép nagy többsége imádja Leventét. Laza, közvetlen ember, nagyon megnyerő, kenyérre tudja kenni az embereket. Jól tud beszélni, jól használja a Facebookot, bármit kiposztol, kap 88 millió lájkot. Még akkor is, ha az adócsalási ügyéről posztolt”, értékelte a helyzetet egy megszólalónk.

Más szerint „ravasz, dörzsölt, de meglepően hülye is, hogy másodszor is belement ilyenbe. Annyira mégsem okos, amennyire hiszi magát” – hiszen Gyenes most újra adócsalási ügybe keveredett, amiért most épp letartóztatásban van. A NAV szerint ugyanis részese lehet egy bűnszervezetnek, ami a cégei őrzését látszólag alvállalkozókon keresztül intézte, akik viszont a valóságban nem nagyon dolgoztak, csak papíron. A bűnbanda közben egy komplett számlagyárat is működtetett, hogy azzal papírozzon le olyan gazdasági eseményeket, amelyek egyébként a valóságban nem történtek meg.

Gyömrőn járva mi is megtapasztaltuk, hogy helyben kétféleképp tekintenek Gyenesre.

„Itt mindenki szereti. Beszélik, hogy adócsalás meg drogok. Hát ki nem csinál ilyet? Ki nem teszi el a pénzt? Én meg vagyok vele elégedve”

– mondta egy nyugdíjas nő róla az utcán. Szerinte csak a fiatalok vannak a polgármester ellen, „hergelnek az interneten az álhírekkel”.

Egy megszólalónk szerint most már talán valóban változhatnak az idők Gyömrőn: egyre több az olyan fiatal, aki Budapestről költözött hozzájuk, így Gyenes „nagyon erős beágyazottsága megrendült. Bűnözőként tekintenek rá.”

De azért mégsem csak a fiatalok vannak így vele. Egy idős helyi férfi például azt mondta, „aki nem delláz, azzal nem törődik. A kisemberekkel, a jogos igényekkel nem foglalkozik a milliárdos polgármester. Ha rajtam múlna, sosem jönne ki a börtönből.”

Gyömrő szóvivője a jelenlegi helyzetről nemrégiben úgy nyilatkozott, egyértelmű, hogy Gyenes nem mond le a polgármesterségről. Időközit pedig csak akkor kell szerinte kiírni, ha jogerős ítélet lesz az ügyben, „de csak akkor, ha úgy marasztalnák el, hogy nem folytathatja a polgármesterséget”. Gyenes ártatlannak vallja magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!