Egyre többször támadnak a magyar rendőrökre, tavaly 113 esetben volt sérülés

2023. március 6. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar rendőrség egyik legnagyobb kihívása volt tavaly is az egyre növekvő és egyre erőszakosabbá váló embercsempészet elleni küzdelem, írja az MTI. A statisztikák szerint 2022-ben 167 százalékkal nőtt az embercsempész bűncselekmények száma, 1697 ügyben indítottak nyomozást.

Az illegális migránsok száma 120 százalékkal nőtt, tavaly összesen 269 254-en lépték át az ország határait – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című, hétfő este sugárzott műsorában.

Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes közölte, korábban inkább a kerítést próbálták átvágni, vagy alagutakat fúrtak az embercsempészek és a migránsok, de tavaly már más módon is próbálkoztak.

A módszer az, hogy kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a biztonsági határzárhoz Szerbia irányából, és kövekkel, botokkal dobálják meg a határőrizetet ellátókat, közben onnan pár száz méterre létrák segítségével jutnak át a kerítésen.

A határ mellett fokozódik az erőszak, egyre többször kerülnek elő fegyverek, tavaly legalább száz alkalommal hallottak a rendőrök lövéseket Szerbia irányából, tizenkét alkalommal pedig a rendőrök vagy a katonák előtt adtak le figyelmeztető lövéseket a csempészek. A határtól nem messze lévő Horgosról készült riportunkat itt lehet elolvasni.

A magyar–szerb szakaszon tavaly 310 százalékkal nőtt a rendőrök és katonák elleni erőszak, a 485 támadás során 12 rendőr és 30 katona sérült meg, 210 jármű rongálódott meg.

A műsorban felidézték, tavaly augusztus 1-jén kezdődött meg a határvadászok toborzása, év végig csaknem 2600-an jelentkeztek a határvadász ezredbe, és december 31-ig 924-en meg is kezdték a szolgálatot.

Többször támadnak rendőrökre

Nemcsak az embercsempészek ügyeiről volt szó a műsorban, hanem a határon belüli, magyarok által elkövetett törvénysértésekről is. Elhangzott, hogy tavaly 52 158 közterületen elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ez 11,88 százalékos emelkedés. A legjellemzőbb az ittas járművezetés, a lopás, a garázdaság, a kábítószer-birtoklás és a rongálás volt.

2010 és 2019 között a rendőrök ellen elkövetett támadások száma csökkent, 2019-ben viszont megfordult a „trend”, akkor 137 ilyen eset történt, tavaly pedig már 280 alkalommal támadtak rendőrökre, 113 esetben meg is sérültek az egyenruhások.

Az elmúlt évek legsúlyosabb esete idén január 12-én történt, Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot a XI. kerületben egy jogszerű intézkedés közben halálra szúrták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!