„Erre nem lehetne bevinni senkit, ennek nem szabadna előfordulnia”

2023. március 1. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

D.K.-t február 10-én este otthonában vették őrizetbe a rendőrök, elektronikus eszközeit és több ruháját lefoglalták, ügyvédje szerint D.K.-t sokkolta az ellene indult eljárás. „Egyikünk sem úgy él, hogy arra gondolunk, bármikor jöhetnek értünk, miközben nem is csináltunk semmit” – mondta a Telex megkeresésére dr. Kadlót Erzsébet ügyvéd, a kéthetes előzetes letartóztatásból pénteken szabadult D.K. védője.

A vád szerint D.K. részt vett abban a brutális támadásban, amiben a szélsőjobbos kitörés napi megemlékezések után egy, feltehetően szélsőbalos csapat viperával és gázspray-vel támadt rá egy katonaruhás férfira. D.K.-t szélsőjobboldali portálok és a kormányközeli média hamar beazonosította, a teljes nevét és fotókat tettek közzé róla, ellenzéki politikusokkal kötötték össze, és tényként tálalták, hogy ő az egyik elkövető.

Részlet a támadásról egy biztonsági kamera által készített videóból. Bekarikázva a nő, akit a ruhája alapján kísérelt meg azonosítani a rendőrség – Forrás: Youtube
Részlet a támadásról egy biztonsági kamera által készített videóból. Bekarikázva a nő, akit a ruhája alapján kísérelt meg azonosítani a rendőrség – Forrás: Youtube

Az első hírek szerint a gyanúsítást arra alapozták a nyomozók, hogy D.K. dzsekije és sálja hasonlít az egyik támadó öltözetére, illetve hogy lájkolt egy posztot Facebookon. Az információkra még a Szikra Mozgalom is – aminek valóban aktivistája D.K. – óvatosan reagált. Hihetetlennek tűnt, hogy ilyen kevés bizonyítékra alapozva valakit ilyen sokáig bent tartsanak. Mikor elvállalta az ügyet, Kadlót Erzsébet is számított további bizonyítékokra, de amint megkapta az iratokat, kiderült, hogy

„a gyanúsításnak pontosan csak annyi az alapja, ami már a sajtóban megjelent. Majdnem hogy példa nélküli, magam se tudom ezt az abszurd helyzetet hova tenni”

– mondta az ügyvéd, aki kafkainak nevezte az eljárást. Kadlót úgy véli, a támadást rögzítő videón szereplő nő dzsekije egy teljesen átlagos tömegtermék, semmilyen különlegessége nincs, ami miatt D.K.-val össze lehetne kötni. Kihallgatásán D.K. elmondta, hogy nem tagja semmilyen erőszakos szervezetnek, nem volt a támadás helyszínén, semmi köze sincs a videón szereplőkhöz, a poszt, amit lájkolt, pedig nem erőszakos bejegyzés.

„Felvethető, hogy aki lájkol valamit, az adott esetben mire számítson” – jegyezte meg az ügyvéd, akit arról is megkérdeztünk, nem tartja-e elképzelhetőnek, hogy van a rendőrségnek olyan bizonyítéka D.K. ellen, amit csak azért nem hoznak nyilvánosságra, mert még tart a nyomozás. Kadlót Erzsébet szerint ha az elmúlt két hétben találtak volna D.K. ellen bármilyen terhelő bizonyítékot, akkor most biztosan nem engedték volna szabadon.

Az ügyvéd kiemelte, nem a kirendelt védő hanyagsága miatt volt ilyen hosszú ideig bent D.K., a kirendelt kolléga tisztességesen képviselte a nő érdekeit. A körülmények és a bánásmód miatt D.K. sem tett panaszt.

„Nem a rendőri intézkedés módja, hanem a ténye miatt van panasz. A módot nem lehet kifogásolni, nyilván nem barátságos egy ilyen helyzet, de el lehet járni a jogszabályok szerint”

– véli Kadlót Erzsébet, aki azt is elmondta a Telexnek, hogy D.K.-t annyira megviselte az eljárás, hogy csak a következő napokban beszélik át, milyen indítványokat tesznek, de valószínűleg kezdeményezni fogják a nyomozás megszüntetését.

„Mindennek az alapja a tények hiánya. Erre nem lehetne bevinni senkit, ennek nem szabadna előfordulnia”

– foglalta össze a védő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!