Tovább romlott a független média helyzete Európában

2023. március 1. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Európa 18 országában, köztük Magyarországon is megnézték a jogállamisági helyzetet a Liberties Rule of Law 2023-as jelentéséhez, és az derült ki, hogy Magyarország – Lengyelországgal együtt – továbbra is a lista végén helyezkedik el.

A TASZ sajtközleménye szerint a civilek által készített Liberties Rule of Law Report 2023 a negyedik jogállamisági jelentés, amelyet a Liberties 2019 óta ad ki. A tag- és partnerszervezetek által készített egyes országokról szóló részek mellett a Liberties által összeállított jelentés az EU jogállamiságára vonatkozó általános tendenciák
áttekintését is tartalmazza.

A jelentésből kirajzolódik, hogy a legtöbb uniós kormány 2022-ben nem próbálta megoldani a jogállamisági problémáit, hanem vagy hagyta, hogy a meglévő hiányosságok megmaradjanak, vagy tovább rontott a helyzeten. Továbbra is Magyarország és Lengyelország áll legrosszabbul.

Még mindig jellemző, hogy a kormányok visszaélnek a világjárvány idejéből velünk maradt gyorsított törvényhozási eljárásokkal, és továbbra is elhallgatnak információkat a nyilvánosság elől. Ezzel megakadályozhatják az embereket az aktív közéleti szereplésben, és abban, hogy beleszólhassanak a közügyek alakulásába.

A jelentésben átfogó értékelést nyújtanak az igazságszolgáltatás, a korrupció, a médiaszabadság, a fékek és ellensúlyok, a polgári tér és a rendszerszintű emberi jogi kérdések helyzetéről. Elkészítésében 45 emberi jogi szervezet vett részt, a Magyarországról szóló részét a Társaság a Szabadságjogokért készítette.

Dénes Balázs, a Liberties ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy „az európai kormányoknak fel kellene ismerniük, hogy ha nem ápolják a demokráciájukat, azzal megnyitják az utat a szélsőséges politikusok előtt, akik nem haboznak majd az egész rendszert lerombolni”.

A jelentés arra is kitér, hogy jogállamiság terén Magyarország és Lengyelország továbbra is a legrosszabb helyen áll. Ezen pedig az sem változtatott, hogy az EU forrásokat tart vissza Magyarországtól és tárgyal Lengyelországgal.

2022-ben számos uniós kormány megnehezítette a nonprofit civil szervezetek túlélését és munkavégzését. Az is kiderült, hogy tavaly ismét nehezebbé vált Európában az újságírók és a független média helyzete: Lengyelország és Magyarország kormánya továbbra is propaganda terjesztésére használta a közszolgálati médiát, Szlovákiában és Svédországban pedig veszélybe került a kormánytól való függetlenségük. Emellett az igazságszolgáltatás és a végrehajtás területén továbbra is jelentős a politikai nyomás. Magyarországon különösen, de más országokban is jelentős probléma a korrupció, a kormányok megelőző intézkedései és szabályozásai pedig nem bizonyultak elég erősnek ahhoz, hogy megállítsák a visszaéléseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!