A kormányzat munkatársa szivárogtatta ki a KSH adatait

2023. március 1. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kiderült, hogy dr. György László kormánybiztos titkárságának munkatársa továbbított egy embargósnak minősülő KSH-adatot február elején. Az információt a kormány közölte, miután Tóth Bertalan MSZP-s képviselő kérdést nyújtott be az ügyben Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterhez „Az Ön minisztériumához tartozó titkárságról küldték tovább a Makronómnak a KSH embargós adatait?” címmel.

A kormány a következőt válaszolta:

„2023. február 3-án a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelő

kormánybiztos titkárságának munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy – akkor még embargósnak minősülő – KSH adatot.

Hozzáférését a hasonló adatokhoz azonnali hatállyal megvonták.”

A fenti kormánybiztosi címet 2022. december 1. óta dr. György László tölti be, tehát az ő titkárságáról kerültek ki idő előtt az adatok.

Február elején jelent meg a KSH gyorsjelentése a decemberi kiskereskedelmi forgalomról, az adatsorban szereplő számok hajszálpontosan egyeztek a Makronóm Intézet két nappal korábbi közleményében megjelentekkel. A KSH szerint a hivatalos statisztikai adatok előzetes hozzáféréséhez kapcsolódó embargó szabályait sértették meg, ezért vizsgálatot indítottak, amely meg is erősítette ezt.

Február 20-án a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke arról tájékoztatta az MSZP-t, hogy zajlik az adatgyűjtés a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatszivárgási ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!