Republikon: A Fidesz-szavazók negyede is egyetért a szankciókkal

2023. február 28. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-szavazók negyede is egyetért az Európai Unió Oroszország elleni szankcióival – derült ki a Republikon Intézet legfrissebb elemzéséből.

A kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült február 10. és 15. között, az intézet szerint az eredmény nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Bár a Fidesz a saját nemzeti konzultációjára hivatkozva azzal plakátolta ki az országot, hogy a magyarok 97 százaléka ellenzi az Oroszország elleni szankciókat, a Republikon felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezettek 46 százaléka egyetért az EU-s szankciókkal, és csak 32 százalékuk ellenzi azokat. További 22 százalék bizonytalan választ adott erre a kérdésre.

Forrás: Republikon Intézet
Forrás: Republikon Intézet

A szankciók megítélése természetesen erősen eltérő a szavazótáborok között: a 2022-ben együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak több mint kétharmada, 68 százalékuk támogatja a szankciókat, míg a Fidesz–KDNP szavazóinak 60 százaléka elutasítja azokat.

A hatpárti ellenzék szavazóinak 7 százaléka szintén ellenzi a szankciókat, viszont a Fidesz–KDNP szavazóinak 23 százaléka, azaz közel egynegyede támogatja azokat. „Tehát a Fidesz milliárdos szankcióellenes kampánya dacára még saját szavazótábora is megosztott a kérdésben” – teszik hozzá.

A Republikon mostani kutatásából az látszik, hogy a Fidesz táborán belül van egy jelentős, több mint félmillió embert jelentő tábor, amelynek tagjai bár a Fideszre szavaznak, de jogosnak és indokoltnak vélik az uniós szankciókat. Ebben a tekintetben az ellenzéki szavazói tábor kevésbé megosztott a jelenlegi világpolitikai helyzettel kapcsolatban, mint a Fidesz tábora.

Csökkent a kiállás Ukrajna mellett

Az elemzés szerint a háború 2022. februári kitörése óta csökkent azoknak az aránya, akik az Oroszország elleni határozott fellépést támogatják. Egy 2022. márciusi kutatás során a válaszadók közel kétharmada Ukrajna feltétel nélküli támogatását és a határozottabb fellépést választotta, szemben a mostani, 46 százalék szankciópárti válaszadóval.

A Republikon szerint a témában készült különböző kutatások tendenciái afelé mutatnak, hogy Magyarországon csökkent a kiállás Ukrajna mellett.

Ezt főként a kormányzat és a miniszterelnök erőteljes szankcióellenes kommunikációjával magyarázzák. „Ettől függetlenül továbbra is másfélszeres többségben vannak a szankciópárti válaszadók a szankcióellenesekhez képest. A magyarok többsége láthatóan Ukrajna pártján áll ebben a konfliktusban, és indokoltnak látja az Európai Unió orosz agresszióra adott válaszlépését” – áll az elemzésben.

A teljes elemzés itt olvasható el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!