Novák Katalin férje mindössze öt hét kiképzéssel alezredes lett, a honvédség szerint ez így van jól

2023. február 28. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén adta közzé boldogan a hírt Novák Katalin államfő, hogy a férje, Veres István – az ország első first gentlemanje – a kiképzést követően a szakasztársaival együtt letette az önkéntes tartalékosok esküjét. Két nap kellett hozzá, és az újdonsült katona körül máris áll a bál.

Hadházy Ákos ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy Novák férje a mindössze öthetes kiképzés után nyomban alezredesi rangot kapott. Erről a rendfokozatról a hétvégi hírében nem számolt be az eskütételről egyébként tudósító állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda.

Hadházy Ákos kedden az RTL híradójának azt mondta: bár törvényes, nem túl etikus a köztársasági elnök férjének tartalékos alezredessé avatása. Szerinte ez a döntés finoman szólva is rosszul időzített, mert pont az elmúlt hetekben rúgtak ki tiszteket, főtiszteket, tábornokokat a Magyar Honvédségtől egy átszervezés keretében.

Az RTL beszámolója szerint a kommentelők a hadkiegészítés (MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság) Facebook-oldalán is szóvá tették, hogy milyen alapon kapott Veres ilyen rangot. Ezt a választ kapták:

„Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét.”

Veres egyébként közgazdász diplomával rendelkezik, az MNB 2021-ben azt közölte róla, hogy a jegybank pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti, és tisztségét nem érinti a felesége államfővé választása. Hogy közgazdászként milyen, a honvédségnél releváns tapasztalatokat szerzett, az RTL megjegyzi: a honvédségnél az előmenetelt jogszabályok határozzák meg, így például a nem tartalékosok között már a hadnagyi ranghoz is el kell végezni egy szakirányú főiskolát, egyetemet.

Hogy a tartalékosoknál mik a kinevezés szabályai, és hogy a konkrét esetben mi indokolta Veres István alezredesi rangját, arról megkérdezték a minisztériumot, de nem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!