Politikai büntetőakció, hadüzenet a magyar orvosok ellen – érkeznek a reakciók a Belügyminisztérium törvényjavaslatára

2023. február 27. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Érkeznek az ellenzéki pártok reakciói a Belügyminisztérium hétfő reggeli törvényjavaslatára, amivel lényegében elvennék a MOK eddigi jogait. A Momentum szerint politikai büntetőakcióról van szó, a DK szerint a kormány hadat üzent az orvosoknak, ami csak arra jó, hogy még több szakember menjen ki külföldre.

A törvényjavaslat szerint akkor is végezhetnének egészségügyi tevékenységet az orvosok, fogorvosok és a felsőfokú egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának. A javaslat amellett, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot és áthelyezi a folyamatban lévő etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, azt is tartalmazza, hogy aki 30 napon belül nem nyilatkozik a tagsága fenntartásáról, az a 30 nap leteltével automatikusan elveszíti kamarai tagságát.

A Momentum szerint elfogadhatatlan politikai büntetőakció a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetése.

„A Magyar Orvosi Kamara hazánk egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert, demokratikusan működő szakmai érdekképviseleti szervezete. Egy normális országban a mindenkori kormány megfontolja a MOK szakmai javaslatait, és folyamatos párbeszédet tart fenn vele. A tervezett, törvényjavaslat formájába öntött ”büntetőeljárás„, amelynek a keretében a kormány nekimegy a kamarának, méltatlan egy jogállamhoz” – áll a párt közleményében.

„Ha a kamarákkal kapcsolatosan bármit érdemes megfontolni, az mindenekelőtt a nem hivatásszerűen működő, felesleges vállalkozói adminisztrációt és terhet jelentő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kötelező tagságának, illetve a kamarai hozzájárulási díjának, a Parragh-adónak a megszüntetése kellene, hogy legyen” – írják.

A DK szerint a törvény újabb orvosokat fog külföldre üldözni.

A Demokratikus Koalíció közleményében azt írja, az Orbán-kormány hadat üzent a magyar orvosoknak azzal, hogy jogszabállyal dózerolják le a MOK hatásköreit, így lényegében megszüntetik az orvosok magyarországi szakmai érdekképviseletét.

„Mindezt azért, mert a Kamara tiltakozni mert a magyar emberek egészségét kockáztató, új ügyeleti rendszer bevezetése ellen, az egészségügyi ellátórendszer szétverése ellen” – írja a DK.

A párt szerint ha ez így megy tovább, tovább fog romlani a magyar egészségügyi ellátás színvonala és biztonsága. „Ahelyett, hogy hallgatnának a Magyar Orvosi Kamara szakmai javaslataira, inkább erőből kényszerítik rá az akaratukat az orvosokra. Ennek az lesz az eredménye, hogy – megfelelő szakmai érdekképviselet híján – egyre több magyar orvos hagyja ott a pályát vagy megy dolgozni külföldre, ahol megbecsülik a hazai szakembereket. Ha nem marad elég orvos Magyarországon, akkor veszélybe kerül az orvosi ellátás, a betegeknek nem lesz kihez fordulniuk, miközben már most is hónapokat kell várni egy-egy rutinvizsgálatra és számos településen nincs háziorvos” – írják.

Jobbik: Egyetlen nap alatt némítaná el az Orvosi Kamarát a kormány.

A kormány politikája a továbbiakban is az „aki nincs velünk, az ellenünk van” elvvel írható le, a rendvédelmi dolgozók, a katások, a tanárok és más csoportok után pedig most a tiltakozó orvostársadalomba rúg bele a kormány – írja Varga Zoltán Péter, a Jobbik Pest vármegyei önkormányzati képviselője és egészségügyi szakpolitikusa a Facebookon.

A MOK hétfő délután „Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat” címmel tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!