Két héttel az egykori ellenzéki polgármester lemondása után 100 millió forintot kap Göd

2023. február 24. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó hír a gödieknek! 100 millió forint támogatást kap Göd, amit a Kék Duna Központ felújítására fordíthatnak” – jelentette be a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tuzson Bence.

A város polgármestere, az egykor momentumosként, majd függetlenként politizáló Balogh Csaba február elején mondott le, mert szerinte nem tud küzdeni „a NER helyi és országos többsége ellen”.

Erre Tuzson Bence úgy reagált, „reméljük, hogy Balogh Csaba lemondásával most pontot tehetünk a 2019-ben kezdődött korszaknak a végére, ami nem a legdicsőségesebb korszakként vonul be Göd történetébe”.

Az ellenzéki pártszövetség Balogh Csaba vezetésével 2019 októberében ugyanis leváltotta a Fideszt Gödön, ám alig fél évvel később szétesett az összefogás, és a nyolcfős frakció kettévált.

Közben Gödön évek óta megy a küzdelem az akkumulátorgyár miatt. A Samsung a lakossági tiltakozás ellenére bővítené üzemét a városban, a növekedéssel viszont a problémából is egyre több lett. A gyár miatt ki kellett vágni az egyik helyi erdőt, a gépek egy része pedig olyan hangos, hogy a környéken élők nem tudnak tőle aludni. A folyamatos bővülés közben a gyár épületei elérték a lakóövezet határát, ami miatt a korábban falusias, pihenőövezetnek számító Göd Újtelep a helyiek szerint gyakorlatilag élhetetlen lett.

A kormány azzal segítette a Samsung terjeszkedését, hogy a gyár környezetét különleges gazdasági övezetté minősítette. A döntéssel elvonta Göd iparűzési adóját, és a fideszes többségű megyei önkormányzathoz irányította. A város és a polgármester mozgásköre így alaposan beszűkült.

Most viszont pénz áll a házhoz, bár a Kék Duna Központ állami tulajdonban van. Az üdülőhelyről a lemondott polgármester, Balogh Csaba korábban azt írta, bár az önkormányzat kidolgozott egy 15 éves hasznosításról szóló tervet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. „váratlanul teljesíthetetlen adminisztrációs akadályokat gördített az igény elé”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!