Amerikai nagykövetség: Orbán Viktor elfelejti megemlíteni Putyint, mint a háború legfőbb felelősét

2023. február 24. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben vágott vissza az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége Orbán Viktor nyilatkozatára, amelyben a miniszterelnök a héten az Egyesült Államokat az országot fenyegető három tényező egyikeként jellemezte.

A nagykövetség először azt írja, hogy elismerés illeti azokat, akik több mint ötmillió menekültet fogadtak határaikon, köztük Magyarországon is. Majd felidézik, hogy Orbán Viktor a héten az Egyesült Államokat az országot fenyegető három tényező egyike, sőt, „háborúpárti” ország, és kijelentette, hogy Magyarország ezzel szemben a „béketábor” része.

A nagykövetség erre válaszul most azt írta: szerintük nem létezik sem „béketábor”, sem „háborús tábor”, csak Oroszország létezik, és azok, akik nem akarják elismerni a felelősségét a háborúban.

„Orbán Viktor évértékelő beszédében több amerikai tisztviselőt is megnevezett. Elmulasztotta azonban megemlíteni annak a személynek a nevét, aki egyedüliként vethet véget ennek az értelmetlen háborúnak. Ez pedig nem más, mint Vlagyimir Putyin”

– írják a közleményben.

A nagykövetség a közlemény mellé egy rövid videóüzenetet is közölt a honlapján az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján, amiben szintén feltűnik Orbán Viktor.

A videóüzenetben David Pressman, budapesti nagykövet arról beszél, hogy mindig is arra törekedtek, hogy egy egységes, szabad és békés Európa jöjjön létre, ennek sikereiből pedig Magyarországnak is kijutott. „Az ukránok megérdemlik a teljeskörű támogatásunkat. Nem csak azért, mert ez a helyes, hanem mert erre az álomra ráismerünk” – utal a a videó az 1956-os forradalomra, de a fiatal Orbán Viktorról is megjelenik egy kép.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!