A kormány az utolsó pillanatban engedélyezte, hogy az unió kifizesse Budapestnek a villamosokat

2023. február 23. – 23:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, amivel a kormány megemeli egy futó operatív program keretét, így a főváros lehívhatja azokat az új CAF villamosokat, amire eddig Budapestnek nem volt fedezete. A területfejlesztési miniszternek március 18-áig van ideje megkötni a támogatási szerződést.

A kormány és a főváros még 2019-ben állapodott meg a villamosok beszerzéséről, ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, a döntés az utolsó pillanatban született meg. „Jobb későn, mint soha: a jövőre megérkező villamosok nagy előrelépést jelentenek majd a budapesti közösségi közlekedésben” – írta a főpolgármester a kormánydöntésről.

A villamosokat az Európai Unió Kohéziós Alapjából fedezik majd, amikor megérkeznek.

Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője is üdövözölte a kormánydöntést, a Facebookon azt írta, a CAF-beszerzés az elmúlt 35 év legnagyobb villamosbeszerzése volt Budapesten. „46 darab normál és 5 darab, az 1-es vonaláról ismert 56 méter hosszú villamos érkezhet így még a már közlekedő alacsonypadlós villamosok mellé Budapestre” – írta.

Az 51 új villamos ügye évek óta húzódik, 2021-ben egyszer egy évvel, 2022 májusáig hosszabbították meg az opciós szerződést. Most a finanszírozás is eldőlt.

Cikkünk eredeti verziójának címében csütörtök este azt írtuk, hogy Eldőlt: kifizeti az állam Budapestnek az 51 új CAF villamost, de mivel a villamosokat az EU Kohéziós Alapjából fizetik majd ki, pénteken reggel a helyes információk alapján módosítottuk cikkünket. A tévedésért elnézést kérünk!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!