Nem lesz kötelező levonni a teljesítményértékelésen rosszul teljesítő tanárok béréből

2023. február 22. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Nem élesben, hanem először tesztüzemben próbálják ki néhány intézményben azt az új, éves, belső teljesítményértékelési rendszert, amelyről Pintér Sándor belügyminiszter a pedagógusokkal folytatott, egyebek mellett a pedagógusbérekről és kirúgásokról is szóló oktatásügyi konzultáción beszélt.

A Népszava szerint a teljesítményértékelés tervéről szóló belügyminisztériumi dokumentumban korábban az állt, hogy a cél a pedagógusok ösztönzése a „minőségi munkavégzésre”: akik az év végén átlag feletti teljesítményt (a legjobb 20 százalék) nyújtanának, pluszpénzt kaphatnának, akik átlag alattit (az alsó 20 százalék), azoktól viszont el is vonhatnának az illetményekből.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az InfoRádiónak most azt mondta: a legjobb 25 százalék mindenképpen majd valamilyen többletjuttatást, de már azok is kapnak jutalmat, akik legalább 70 százalékos teljesítményt érnek el. A jutalom mértékét azonban az intézmény vezetése döntheti el. Korábban az volt a terv, hogy a legrosszabbul teljesítő – Horváth 25 százalékról beszélt – pedagógusok béréből elvonnának – csakhogy ez annyira negatív fogadtatást kapott, hogy elvetették. Ennek lehetőségét ugyanakkor nem teljesen, mert az intézmény vezetője még mindig dönthet majd úgy saját hatáskörben, hogy pénzelvonást alkalmazzon az extrán alulteljesítőknél.

Az éves teljesítményértékelés szeptemberben indulna élesben, bővebben itt és itt írtunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!