Hiába akart mindenképp átnyomni egy vizsgázót Schadl György, annyira nem tudott semmit, hogy így is megbukott

2023. február 22. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába szerepelt Schadl György listáján, és kardoskodott érte a bizottságban ülő Lukács Tamás, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar alelnöke is, az egyik szakvizsgázó annyira nem tudott semmit, hogy a többi bizottsági tag így is megbuktatta – derül ki az rtl.hu birtokába jutott lehallgatási jegyzőkönyvekből.

Egy 2021-es telefonhívás során Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke egy aznapi online szakvizsga kapcsán azt mondta az egyik vizsgázóról az értékelő bizottságban ülő Lukács Tamásnak:

„Külsős megkeresés, mindenképpen át kellene valahogyan mennie.”

A szóban forgó férfi nem közszereplő, de a beszélgetés alapján egyértelmű, hogy jelentős hátszéllel indult neki a vizsgának – írja az rtl. Lukács előre jelezte Schadlnek, hogy nem lesz egyszerű, rajta kívül ugyanis olyanok is beleszólnak majd az értékelésbe, akik „ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez”.

Hiába zárta Lukács azzal a beszélgetést, hogy „megoldjuk”, ez a jelek szerint nem sikerült, a vizsga után ugyanis a következő párbeszéd zajlott le a két férfi között:

Lukács Tamás: Most lett vége a vizsgának. A csávó, bazmeg, két mondatot nem tudott elmondani. Végig kardoskodtam érte, de úgy leszavaztak mint a szart, a bírónők, mind a négy nő. (…) Egy kibaszott mondatot… nem tudom mivel foglalkozik a csávó…, de perjogból semmi, annyira alap dolgokat…. Nem tudta mi az, hogy meghatározott cselekmény, csak annyit tudott, hogy cselekmény.

Én úgy kezdtem, hogy akkor mi a kedvenc témaköre, hogy akkor arról beszélgessünk, és akkor azt úgy nagyjából döcögve elmondta. De a többinél egy kibaszott kukkot nem tudott értelmeset elmondani.

És a másik, ami még kibaszta a biztosítékot a többinél, hogy körülbelül hússzor lekapcsolt a kamerája, olyan mintha akkor éppen gyorsan rákeresett volna valamire, mert lekapcsolta a kamerát. És ezen végképp kiakadtak.
Schadl György (csalódottan): Jó.
Lukács Tamás: Sorry, nem tudok mit csinálni, úgy leszavaztak, mint a szart.

Lukács Tamás jelenleg is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar alelnöke, Schadl György letartóztatása óta ő látja el az elnöki teendőket is, a frissen kinevezett végrehajtók is előtte tesznek esküt. Ez azért lehet aggályos, mert a törvény szerint a ceremóniának az elnök előtt kellene folynia, aki továbbra is a börtönben ülő Schadl György. Mint írtuk, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar decemberi közgyűlésén fel se merült, hogy leváltsák.

A törvény szerint a végrehajtó a kinevezést követő egy hónapon belül a kar elnöke előtt esküt tesz, arra vonatkozó passzus a pedig nincs, hogy ezt a feladatot átengedheti másnak – írja az rtl.hu. Bár októberben módosították az elnökségi ügyrendet, és lehetővé tették, hogy az alelnök vezényelje le az eskütételt, ezzel az lehet a gond, hogy sem az elnökségi ügyrend, sem a szervezeti és működési szabályzat nem írhatja felül a törvényt.

A törvény szerint ha az eskütétel nem történik meg, akkor a kinevezéstől számított egy hónapon belül fel kell menteni a végrehajtót. Ezzel kapcsolatban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnökének kellene intézkednie. Az rtl.hu megkérdezte az SZTFH-t, hogy elfogadják-e törvényesen tevékenykedő végrehajtóknak azokat, akik nem Schadl György előtt tették le az esküt, de egyelőre nem kaptak választ.

A Schadl-Völner ügy eddig nyilvánosságra került részleteiről itt írtunk bővebben.

Schadl György listáiról pedig ebben a cikkben írtunk részletesen a minisztériumi dolgozók vallomásai alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!