TASZ: A Kúria kimondta, hogy senkit nem lehet kirúgni a véleménye miatt, ami jó hír a sztrájkoló tanároknak is

2023. február 17. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos ítélet született a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori oktatója, az egyetemről 2020 novemberében elbocsátott Faur Anna ügyében, számol be a részletekről az őt képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Azt követően került sor Faur elbocsátására, hogy az egyetem dolgozóinak követelései mellé állt véleményével, majd részt vett az általuk szervezett sztrájkban is.

Bár Faur Anna 2017-óta az egyetemen dolgozott, szerződése 2020 februárjában lejárt, majd ikergyermekeire és a vírushelyzetre hivatkozva döntött úgy, hogy egy ideig otthon marad. 2020 szeptemberében kötött ismét szerződést az akkor már alapítványi formában működő egyetemmel, így új szerződése próbaideje alatt rúgták ki.

Elvileg ilyen esetekben a munkáltatónak nem kell indokolnia döntését, ám az nem lehet megtorló jellegű, ezért a szervezet pert indított, amelyet első- és másodfokon is megnyert. Ezt követően az egyetem úgy döntött, hogy a Kúria elé viszi az ügyet, amely most szintén Faur Annának adott igazat.

Az őt képviselő jogi szervezet szerint a Kúria kimondta, hogy az SZFE jogellenesen megkülönböztette az egyetem egykori oktatóját, amikor a politikai véleményének megtorlásaként szüntette meg munkaviszonyát. A TASZ szerint az ítéletből következik az is, hogy egyetlen munkavállalót sem lehet a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.

A közlemény azzal folytatódik, hogy a Kúria döntése precedens értékű, mivel ennek értelmében a sztrájkban való részvétel, illetve a sztrájkkövetelések és a tiltakozás támogatása a munkavállalók személyiségének lényeges eleme. A TASZ szerint mindez vonatkozik a sztrájkoló pedagógusokra is, hiszen ha a tanárok követelései önmagukban is politikai véleményt fejeznek ki, akkor ezek messze túlmutatnak a csupán a munkaviszonyt érintő követeléseken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!