Jogerős: bosszúból rúgta ki egyik oktatóját az SZFE

2022. június 16. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokon helybenhagyták a bíróság októberi döntését, miszerint jogellenesen, megtorlásként rúgta ki a már alapítványi modellben működő Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az egyik oktatóját, Faur Annát. Az ítélet jogerős.

Faur Anna a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével októberben első fokon pert nyert munkáltatója ellen. Az oktató szerint azért váltak meg tőle, mert részt vett a FreeSZFE mozgalomban, az egyetem dolgozói sztrájkjában, és filmet is forgatott az egyetemfoglalás eseményeiről.

Az ítélet ellen a munkáltató fellebbezett, azzal érvelve, a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat. A másodfokú bíróság azonban úgy ítélte meg, azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

Faur Anna 2017 óta dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kutatóként, majd oktatóként. Szerződése 2020 februárjában lejárt, akkor – kétéves ikergyermekeire és a vírushelyzetre tekintettel – úgy döntött, hogy egy időre otthon marad.

2020 szeptemberében új szerződést kötött a már alapítványi modellben működő egyetemmel. A szerződés próbaidőt is tartalmazott, aminek ideje alatt indoklás nélkül felmondtak neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!