Letartóztatták a Gazdagréten viperával támadó társaság három tagját

2023. február 14. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság elrendelte a szombati viperás támadás három elkövetőjének letartóztatását – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A társaság negyedik tagja, egy húszas éveiben járó német nő bűnügyi felügyelet alá került azzal a feltétellel, hogy hetente egyszer kell jelentkeznie a rendőrségen valamilyen telekommunikációs eszközön, akár telefonon vagy emailen keresztül.

Ahogy arról korábban írtuk, szombaton több videó is felkerült az internetre arról, hogy nyolc fő viperával megtámad, leüt, majd paprikaspray-vel lefúj egy férfit a budapesti Gazdagréten. Egyes oldalak szerint a támadók többségében német antifasiszták voltak, akik szélsőjobboldali megemlékezőnek nézték az utcán sétáló férfit.

A bűnügyi felügyelet alá helyezett M. A. ügyvédjével – Fotó: Simor Dániel / Telex
A bűnügyi felügyelet alá helyezett M. A. ügyvédjével – Fotó: Simor Dániel / Telex

Az ügy előzménye, hogy szombaton volt az 1945-ös budai kitörés évfordulója, amelyről magyar és német nemzeti radikálisok, szélsőjobboldaliak, nyilasok és nácik minden évben megemlékeznek. Az eseményre most már évek óta antifasiszta ellentüntetést is szerveznek, a két csoport idén is farkasszemet nézett egymással, de összecsapás nem történt. A rendőrség szerint több támadás is történt a hétvégén, de csak azokat részletezték, amiket szerintük baloldalinak vélt radikálisok követtek el olyanok ellen, akikről azt gondolták, jobboldaliak.

A német Welt szerint a szombaton elfogott négy támadó között volt egy 42 éves magyar nő, D. K., egy 38 éves olasz nő, S. I., és egy 29 éves német férfi, E. T. Őket tartóztatták most le, felügyelet alá pedig a 26 éves, német M. A. került. Megkérdeztük M. A. ügyvédjét, hogy a nő miért kapott enyhébb ítéletet, mint társai, de nem akart nyilatkozni az ügyről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!