A győri Audi 15 százalékos inflációhoz lőtte be az első bérajánlatát

2023. február 14. – 18:53

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Két hete elsőként a szakszervezet fektette le igényeit, 23 százalékos alapbéremelést követelve. A győri Audi vállalatvezetésén volt most a sor, ajánlatában összesen 15 százalékos emelést kínált, de ebből alapbéremelésként csak ötöt. A cafeteria-igényeknél is kinyílt az olló a két fél számai között.

Sejteni lehetett, hogy a munkaadói oldal ajánlata kisebb számokat fog tartalmazni, mint a munkavállalókat képviselő Audi Hungária Független Szakszervezeté. Ez most már ténynek tekinthető – az Audi vállalatvezetése is kiterítette lapjait a bértárgyalások keddi fordulóján. A legfontosabb szám nyilvánvalóan az alapbéremelés, ami az AHFSZ-nél 23 százalék volt két hete, itt most 5 plusz 10 százalékot látunk.

Az erről kiadott közleményt elsőre nem egyszerű értelmezni, de azért megfejthető a számítás mikéntje. A kiindulási pont az, hogy

  • az Audi az MNB prognózisára építve, 15 százalékos inflációval számol.
  • Rögzítik azt is, hogy „fontos az infláció 2023-as évi hatásainak követése munkatársaink javadalmazásában”.
  • A bérmegállapodást egy évre kívánják megkötni (hasonlóan a szakszervezettel), így 2023. április 1. – 2024. március 31- i időszakkal kalkulálnak.
  • Ez idő alatt a munkavállalók alapbérét 5 százalékkal hajlandók emelni.
  • A további 10 százalék azonban külön kifizetés lenne, vagyis az nem épül be az alapbérbe.

Életszerű és könnyen kiszámítható példát véve: egy átlag audis dolgozónak, ha 2023. március 31-én 500.000 forint az alap- és mozgóbére összesen, akkor a 10 százalékos emelés számára havi 50.000 forintot jelent, ezt kapja 2024. március 31-ig tizenhárom alkalommal. Az alapbére pedig 5 százalékkal nő.

Az első visszajelzésekből máris látszik, hogy az ajánlat leginkább támadható része munkavállalói oldalról az, hogy nem alapbéremelés a 10 százalék. Az Audi ugyanakkor vállalja, hogy ha az infláció mégis meghaladja a 15 százalékot, akkor a különbözetet egy összegben kifizeti a dolgozóinak 2024. április 1-ig.

A béren kívüli juttatás szintén sarkos pont a bértárgyalásoknál, a szakszervezeti 600 ezer forintos követeléshez képest 460 ezret ajánl a munkaadó. A javaslat további pontokat tartalmaz a jubileumi és a lojalitási bónuszra vonatkozóan – ezek leginkább a régi dolgozókat érintik, de a számokat itt is össze kell fésülni a szakszervezeti igényekkel. A tárgyalások folytatódnak, március végéig kell megállapodni.

Az Audiban csaknem 13 ezren dolgoznak, ennyi családot érint közvetlenül a bértárgyalások kimenetele.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!