Hiába tiltakozott a lakosság, megkapta az újabb engedélyt a gödi Samsung-gyár

2023. február 13. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Órákon keresztül húzódott, bekiabálások is megszakították a gödi Samsung-gyár bővítése miatt nemrég megtartott lakossági fórumot, amin aggályaikról beszéltek az ott élők, ám ez sem változtatott azon, hogy a 2017 óta folyamatosan növekvő akkumulátorgyár tovább bővüljön. A gyár mostanra „veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményekkel” bővült, aminek használatba vételéhez katasztrófavédelmi engedélyre volt szükség. Ezt kapta meg most a vállalat – számolt be a fejleményekről a Mérce.

A lakossági fórumot egyébként az engedélyezési eljárás részeként tartották meg. A helyszínen több kérdésre sem tudtak pontos válaszokat adni a fórum szervezői: volt, amire azt mondták, hogy nem készültek konkrét számokkal, másra azt felelték, nem tudják. Volt, hogy azt felelték: majd írásban válaszolnak.

A gyárat korábban többször megbüntették iparbiztonsági, tűzvédelmi és munkavédelmi okokból, a helyiek szerint pedig a működése veszélyezteti a környék lakosságát. Ennek ellenére adta ki az engedélyt a katasztrófavédelem, ami aztán 2023. február 12-én vált véglegessé. A határozat szövegéből kiderül, hogy az engedélyezési eljárás egy hónapig szünetelt, miután a hatóság több épületrész esetében hiányolta a a tűzoltó rendszer megfelelőségének és üzemképességének igazolását. A hiánypótlásra öt nap állt rendelkezésre, de ez idő alatt maga a Samsung kérte az engedélyezési eljárás szüneteltetését, így végül egy hónappal később, január elején indult újra az eljárás, miután a cég pótolta a hatósági követelményeket.

A fórumról, a lakók tiltakozásáról és a gyárat övező problémákról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!