Előállították a Széll Kálmán térnél békés járókelőkre támadó csoport tagjait is

2023. február 12. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Szombaton a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál megvertek három békés járókelőt minden ok nélkül, a támadók tettét csupán szélsőséges ideológiák vezérelték, a rendőrség előállította a tetteseket”

írja közösségi oldalán Őrsi Gergely II. kerületi polgármester.

Mint hozzátette, három éve azért indították el az I. és a XII. kerülettel közös emlékezésüket Budapest ostromára, hogy tisztábban lássák a történelmet, és hogy együtt világossá tegyék, nincs helye a gyűlöletnek Budán. A szélsőséges ideológiák, a félelemből táplálkozó téveszmerendszerek mindig a gyűlöletet táplálják.

A rendőrség a 444.hu-t arról tájékoztatta, hogy a szombaton 13 óra körül történt bántalmazás helyszínén a rendőrök két férfit elfogtak. „Velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt, őrizetbe vételük mellett folytat eljárást. A bántalmazók társainak azonosítása a folyamatban lévő nyomozás feladata. Egy sértett szenvedett súlyos sérülést” – írták.

A Magyar Jelen szombat délutáni közvetítésében utaltak arra, hogy az elkövetők a Betyársereghez tartozhatnak. „A Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket” – írták, később megerősítve, hogy több tag ellen indított a rendőrség eljárást aznap délután.

A polgármester környezetéből a lapnak annyit sikerült megtudnia, hogy a megtámadottak, három férfi és két nő, akiknek a személyazonosságát védik, magyarok, nem tüntetésre, csak ebédelni tartottak, amikor fekete ruhások rájuk támadtak. Az egyik férfi úgy sérült meg, hogy megpróbálta védeni társát, akit az úttestre taszítottak. Orra és arccsontja is eltört, egy másik megtámadott koponyazúzódást és agyrázkódást szenvedett.

Az eset alig közvetlenül azelőtt történt, hogy szélsőjobboldali szervezetek és az antifasiszta mozgalom tagjai felsorakoztak egymással szemben a budai Vár aljában. Az alkalmat február 11., a magyar és német katonák 1945-ös kitörési kísérletének emléknapja adta, ami a hungarista mozgalom fontos megemlékezése; ilyenkor a nemzetközi szélsőjobboldal és az antifasiszta mozgalom tagjai egyaránt Budapestnek veszik az irányt.

A másik, gazdagréti támadás, vélhetően másik szélsőséghez tartozó támadóit is elfogták

Mint írtuk, még szombaton elfogták a rendőrök egy másik, gazdagréti verekedés négy tagját is. A BRFK egy magyar nőt, egy külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntette és annak előkészülete miatt hallgatták ki, majd vették őrizetbe.

Korábban írtuk: szombaton került fel az internetre több olyan videó, amelyeken a budapesti Gazdagréten nyolc fő hátulról viperával megtámad, leüt, majd paprikasprével lefúj egy férfit. Radikális portálok szerint a támadók többségében német antifasiszták voltak, akik szélsőjobboldali megemlékezőnek nézték az utcán sétáló férfit. Azt, hogy a támadók valóban antifasiszta motivációkkal rendelkeztek volna, egyelőre senki nem erősítette meg, de a rendőrség közleményéből és a videófelvételekből erre is lehet következtetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!