A Roszatom vezetője szerint 2024-ben indul Paks II. építése

2023. február 7. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

2024-ben indul Paks II. építése – jelentette ki a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov egy keddi sajtótájékoztatón. Az orosz atomenergetikai vállalat vezetője a Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt válaszolta: jövőre várható az „első beton öntése” – írja az MTI.

Lihacsov szerint az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. „Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk” – mondta.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója kiemeli, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét, és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A paksi létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

A paksi atomerőmű bővítéséről, a munkálatok jelenlegi állásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!