Török páncélozott harcjárművet kezd el használni a honvédség, amit egy magyar lóról neveztek el

2023. február 7. – 11:47

Török páncélozott harcjárművet kezd el használni a honvédség, amit egy magyar lóról neveztek el
Gidrán páncélozott harcjármű a Brave Warrior 2022 többnemzeti zászlóaljharccsoport által végrehajtott komplex harcászati gyakorlat statikus bemutatóján Hajmáskér közelében 2022. szeptember 29-én – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapokon belül elkezdik használni a Magyar Honvédség alegységei a Gidrán páncélozott harcjárműveket – jelentette be egy videóban Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

A Honvédelem.hu korábbi írása szerint 2020 decemberében jelentették be, hogy a Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként 300 darab, négykerék-meghajtású, páncélozott, többcélú harcjárművet vásárol. A választás a török Nurol Makina által kifejlesztett és gyártott, már harci tapasztalatokat is gyűjtött Ejder Yalçın többcélú, moduláris járművekre esett.

Az Ejder Yalçın Magyarországon a Gidrán nevet kapta, ami a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett magyar lófajták egyike. A járműveket a gyártó a magyar igényeknek megfelelően alakította át, az első tíz Gidrán már 2021. február 8-án és 9-én megérkezett a tatai laktanyába.

A 14 tonnás Gidrán modern, robbanásvédett külső és belső kialakítású, jó terepjáró képességű, sokféle feladatra alkalmazható, páncélozott jármű. Mérete miatt repülőgéppel szállítható. A hathengeres, 8900 köbcentiméteres, 375 lóerős Cummins turbódízel motorral közúton legfeljebb 120 kilométer/órával tud haladni. Jó útviszonyok mellett akár 700 kilométer is megtehető vele egyetlen tankolással. A nagy hasmagasság miatt a jármű képes 1,1 méter mélységű árkon vagy vízen is áthaladni, a padlózatát úgy alakították ki, hogy az képes csökkenti a jármű alatt történt robbanás hatását.

A magyar Gidránokra szerelt távvezérlésű toronyra egy 7,62 milliméteres közepes vagy egy 12,7 milliméteres nehézgéppuska, illetve 40 milliméteres automata gránátvető erősíthető fel. A tornyon nappal és éjjel használható kamerarendszer, lézeres céltávolságmérő és a védelmet segítő ködgránátvető rendszer is van. A magyar Gidránokhoz az ASELSAN SEDA-V akusztikus lövésdetektort is megvásárolta a Magyar Honvédség, ami egy érzékeny mikrofonrendszer segítségével képes a jármű személyzete számára megmutatni, honnan lőttek a járműre. A Gidránra emellett automata tűzoltó berendezés és nagy teljesítményű csörlő is felszerelhető.

Mint a magyar haderőfejlesztésről szóló cikkünkben is írtuk, a Gidránokat a Nurol Makina által alapított magyarországi cégen keresztül Kaposváron szerelik össze, illetve gyártják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!