Kelet-Közép-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója épül Fóton

2023. február 7. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

A kelet-közép-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group Magyarország – írja az MTI. A cégcsoport 11 millió euró értékű beruházása 2024 első negyedévében készülhet el.

A virtuális stúdió lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falak által kreált képeket használnak, és ezek a képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Ezzel a megoldással nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. Emellett forgatásokon nem szükséges az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni, hiszen bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben. Ez a színészek munkáját is megkönnyíti, hiszen a zöld hátteres (green box) megoldásokkal ellentétben ők is végig látják a virtuális környezetet, amelyben játszanak.

Az épülő virtuális stúdióba több száz négyzetméter LED-falat telepítenek majd, a szintén legmodernebb kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások mellett. Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal. Európában pedig összesen tíz stúdióban van hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

A kelet-közép-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdiója épül a Helloparks területén Fóton – Forrás: Visual Europe Groupe Magyarország
A kelet-közép-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdiója épül a Helloparks területén Fóton – Forrás: Visual Europe Groupe Magyarország

A beruházók szerint a fóti stúdió megépülése tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években London után Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa, a magyar filmipar bevétele 2022-ben meghaladta a 250 milliárd forintot.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!