Eltérő áfakulcs és árazási gyakorlatok – ezért lehet olcsóbb a Pick szalámi Németországban

2023. február 6. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlanul hangzik, de könnyen előfordulhat, hogy egy itthon gyártott termék drágább Magyarországon, mint mondjuk Németországban. Fontos szempont a termékre kivetett áfakulcs és a különböző termékek minősége is – írta a Pénzcentrumnak küldött válaszában a Pick.

Az RTL hétvégén a Fókusz című magazinműsorban hasonlította össze a külföldi és a hazai élelmiszer-inflációt. Az egyik legszembetűnőbb adat a Pick szalámi ára volt, ami a riport szerint olcsóbb Németországban, mint itthon. A Pénzcentrum fel is mérte a helyzetet a boltokban. A Fókusz riportjában szereplő dupla árkülönbséget nem találtak, de a hasonló kiszerelésben kapható Pick szalámik kilós ára a legtöbb helyen 3-4 ezer forinttal drágább.

A Pénzcentrumnak a Pick Szeged Zrt. elmondta: Pick márkanév alatt sokféle szalámi található a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk összehasonlítani.

A másik fontos tényező az árkülönbségnél az áfakulcs:

Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7 százalék, míg Ausztriában 10 százalék, nálunk 27 százalék.

Ezenkívül az árkülönbséget az egyes kereskedők eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe csábítása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja. A Pick kiemelte, hogy nekik semmilyen befolyásuk nincs arra, hogy a kiskereskedők milyen árakat alakítanak ki.

A lapnak a Pick Szeged Zrt. beszélt arról is, hogy mi befolyásolja a szalámi árát: összességében a termék önköltsége, a logisztikai költségek, a kereskedők által alkalmazott árrés és a termékre rakódó adók határozzák meg. A Picknek – állításuk szerint – az utóbbi évben „drasztikus” áremelkedésekkel kellett szembenéznie. Az élő sertés ára egy év alatt közel 80 százalékkal emelkedett, ehhez jön az energiaár és a csomagolóanyag drágulás is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!