Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány egy budapesti török magániskola épületének felújítását

2023. február 3. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a VII. kerületi Hernád utca 52. száma alatti ingatlan felújítását és átalakítását, amibe a török Maarif alapítvány magániskolája költözne be.

A kormany.hu oldalra február 2-án feltöltött dokumentumok szerint: „A beruházás célja a 33379 helyrajzi számú, természetben a 1078 Budapest, Hernád utca 52. szám alatti ingatlan felújítása, átalakítása, amely korábban köznevelési intézmény elhelyezésére szolgált.

A felújított épületben a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 2024 szeptemberében kezdené meg a működését”.

A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításának célja, hogy a Maarif Hungary Property Kft. tulajdonában levő ingatlan

„felújításával, átalakításával összefüggő közigazgatási hatósági engedélyezési eljárások egyszerűsítése és gyorsítása megvalósuljon”.

A rendeletmódosítást a tarsadalmiegyeztetes@em.gov.hu e-mail címre küldött levélben lehet véleményezni február 11-ig.

A Recep Tayyip Erdoğan török elnökhöz közel álló szervezet először 2019-ben nyitott iskolát Budapesten, a IX. kerületi Ifjúmunkás utcában. A Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium fenntartója a Maarif Hungary Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosa – a 24.hu 2019-es cikke szerint - a törökországi Maarif Alapítvány. Az alapítványt 2016-ban hozta létre a török kormány, azóta több iskolát is nyitottak világszerte.

A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu kedden járt Magyarországon. Orbán Viktor a Karmelitában fogadta a török külügyminisztert, a megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. Orbán azt mondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a hatmilliárd dolláros magyar–török kereskedelmi forgalmat.

Szijjártó Péter pedig a török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: A Türk Államok Szervezetének keretein belül működő Bölcsek Tanácsa Nobel-békedíjat adna Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek az orosz-ukrán háborúban játszott sikeres közvetítői szerepéért.

A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány döntött „a magyar–török közös kulturális évad 2024. évi megrendezéséről és finanszírozásáról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!