835 milliót szán a kormány a 2024-es magyar–török közös kulturális évadra

2023. február 1. – 00:47

Másolás

Vágólapra másolva

Döntött az Orbán-kormány a magyar–török közös kulturális évad 2024. évi megrendezéséről és finanszírozásáról, azaz arról, hogy 2024-ben

„kiemelt kulturális programsorozat kerüljön megrendezésre Törökországban”

– derült ki a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyből. A programsorozathoz kapcsolódó rendezvények megszervezésével a kultúráért és innovációért felelős minisztert, valamint a külgazdasági és külügyminisztert bízta meg Orbán Viktor. Az évad megvalósítására pedig 835 millió forint forrás rendelkezésre állásáról döntött a kabinet a 2024. évi központi költségvetésben.

Noha nem tudni, miért éri meg a magyar adófizetőknek a törökországi programsorozat, sokatmondó, hogy éppen kedden jelentette be a szervezésért és lebonyolításért külügyminiszterként felelős Szijjártó Péter, hogy a Türk Államok Szervezetének keretein belül működő Bölcsek Tanácsa Nobel-békedíjat adna Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek az orosz–ukrán háborúban játszott sikeres közvetítői szerepéért.

Szijjártó a török külügyminiszterrel, Mevlüt Çavuşoğluval közösen tartott keddi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak globális és európai eseményei jelentősen felértékelték Törökország szerepét. De Orbán Viktor maga is a Karmelitában fogadta kedden Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminisztert, a megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. Orbán azt mondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a hatmilliárd dolláros magyar–török kereskedelmi forgalmat.

Az e találkozóról szóló beszámolók ugyanakkor a jelentős költségű magyar–török közös kulturális évadra nem tértek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!