Varga Judit azt kérdezi az Európai Bizottságtól, hogy együttműködtek-e a magyar ellenzék kampánya mögött lévő szervezettel

2023. február 2. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi miniszter levelet írt Vera Jourovának, az Európai Bizottság cseh alelnökének, amelyben arról érdeklődik, az EU-s testület együttműködött-e bármilyen programban a magyar ellenzék kampányát támogató Action for Democracy nevű szervezettel.

„Több mint harminc évvel ezelőtt, amikor Közép-Európában (olyan országokban, mint Magyarország vagy az egykori Csehszlovákia) megindult a rendszerváltás folyamata, nemzeteink kinyilvánították, hogy a szuverenitás, a demokrácia, valamint a politikai és gazdasági értelemben vett önrendelkezés megvalósulását alapvető értéknek tartják” – kezdi levelét a miniszter. „Ezen elvek érvényesülésének egyik fő feltétele volt annak kizárása, hogy bármilyen külső nyomás vagy befolyás jelentős hatással legyen a hazai választásokra.” Varga szerint csak így alakulhat a nemzeti politika a polgárok valódi akarata szerint, ami egyúttal a demokratikus berendezkedésnek is alapfeltétele.

„Sajnálatos módon a 2022-es magyarországi választásokhoz kötődően az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, hogy az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi – az Európai Unión kívülről származó – támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e támogatások célja a választások befolyásolása volt” – folytatta. Szerinte ez az ügy nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok számára is számottevő jelentőséggel bír.

„Ezért a magyar kormány nevében kérem az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy az Európai Bizottság együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel. Kérem továbbá, hogy az Európai Bizottság – a demokratikus választások tisztaságának, és ezáltal az Unió közös értékeinek védelmével összhangban – országjelentéseiben tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat.”

Néhány napja írtuk meg, hogy a magyar titkosszolgálat már 4 milliárd forintnyi külföldi pénzt talált az ellenzék kampánya mögött, ennyi érkezett az ellenzékhez köthető szervezetekhez és cégekhez a választási kampány alatt külföldről. A jelentés szerint az sem feltétlenül igaz, hogy a támogatások mikroadományokból származnának. Arra jutottak, hogy az AD hátterében az amerikai Demokrata Párthoz köthető szereplők állnak, és így a támogatással megsértették Magyarország szuverenitását.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártszövetség volt miniszterelnök-jelöltje augusztus végén a Magyar Hang podcastjében arról beszélt arról, hogy még a nyár közepén is több százmillió forint érkezett az Egyesült Államokból, amit az Action for Democracy nevű civil szervezet gyűjtött össze a diaszpórában élő magyarok körében. Ez volt az alapja a kormánypárt gyanújának, hogy tiltott pártfinanszírozás zajlott, és ezután kezdett a Fidesz guruló dollárokról és dollárbaloldalról beszélni.

A Fidesz a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányt, külföldi beavatkozást, a magyar szuverenitás súlyos sérelmét emlegeti. A magyarországi törvények szigorúan tiltják pártok külföldi finanszírozását. Márki-Zay szerint azonban ők mindenben jogszerűen jártak el, mert nem az őt támogató pártok, hanem a civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta a pénzt, amit külföldön élő magyarok körében gyűjtött az AD.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!