Navracsics: Orbán abszolút támogatja a miniszteri összeférhetetlenség kimondását

2023. január 31. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

„A miniszterelnök abszolút támogatja” az összeférhetetlenség kimondását a miniszterek esetében – nyilatkozta Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-forrásokért felelős miniszter az atv.hu-nak.

A miniszter szerint a kormány már ezen, vagy a jövő héten tárgyalhatja az „Erasmus-előterjesztést”, aminek jelenleg az előkészítése zajlik. „Először bevisszük a javaslatokat a kormány elé, aztán egyeztetünk a Bizottsággal” – nyilatkozta az Erasmus tárgyalások állásáról Navracsics az atv.hu-nak a Századvég Alapítvány „Kihívások és értékek” című konferenciáról távozóban.

Arra a kérdésre, hogy az általa előterjesztett törvényjavaslatban szerepel-e a miniszterek összeférhetetlensége az egyetemi alapítványi kuratóriumi tagsággal, Navracsics azt felelte: „Természetesen fog”.

A miniszteri összeférhetetlenség kimondását „a miniszterelnök úr abszolút támogatja” – jelentette ki Navracsics, aki elmondása szerint már egyeztetett is Orbán Viktorral az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy államtitkárok, polgármesterek lehetnek-e kuratóriumi tagok, Navracsics Tibor azt válaszolta: ezt még egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, „mert amikor tárgyaltunk, nem tudták megmondani, hogy egészen pontosan milyen körre gondolnak” az összeférhetetlenség tekintetében. A miniszteri szint viszont egyértelműnek tűnik Navracsics szerint.

Azt a kormányülésen fogják megvitatni, hogy mennyi legyen az időkorlát a kuratóriumi tagság esetében. Navracsics személy szerint amellett van, hogy az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjai legyenek újraválaszthatóak legyenek, de erről is egyeztetni kell majd az Európai Bizottsággal – mondta.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosítását márciusban tárgyalhatja majd az Országgyűlés. „Márciusban a magunk részéről el tudjuk végezni a feladatot, aztán a Bizottságtól függ, hogy mikor igazolja vissza” – fogalmazott Navracsics.

Ahogy korábban a Népszava nyomán írtuk, nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+-csereprogramból azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Brüsszel a döntésről december végén levélben értesítést is küldött a magyar félnek. A finanszírozást ideiglenesen függesztették fel.

Az Európai Bizottság huszonegy magyar egyetemet érintő döntéséről és annak hátteréről ebben a cikkben mi is részletesen írtunk, itt pedig arról, hogy még a fideszes szavazók jelentős része szerint is vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemi alapítványok éléről.

Múlt héten Karácsony Gergely és Navracsics Tibor együtt adták át a 3-as metró két új állomását, az eseményen megkérdeztük a minisztert, mit gondol az Erasmus-ügyről és a miniszteri összeférhetetlenségről, akkor azt mondta: „nem ragaszkodnak” hozzá, hogy politikusok üljenek az alapítványi kuratóriumokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!