Orbán „csak viccelt”, mikor azt mondta, kiléptetné Magyarországot az EU-ból, állítja az amerikai újságíró

2023. január 30. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csak viccelt Orbán Viktor, amikor a „határozott nem” választ adta arra a kérésre, hogy maradna-e az Európai Unióban – áll Rod Dreher amerikai újságíró Népszavának küldött levelében. Dreher számolt be arról a miniszterelnöki háttérbeszélgetésről, amin Orbán arról beszélt, hogy „EU-tagságunk személyesen fájdalmas nekem”.

A Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő Rod Dreher, az American Conservative felelős szerkesztője egy cikkben foglalta össze, hogy Orbán milyen válaszokat adott az újságírók kérdéseire. Az eredetileg megjelent cikket később módosították, erről utólag az újságíró azt írta a Twitteren, hogy a miniszterelnök mondatait eltorzították.

A Népszava a változtatás okát szerette volna megtudni Drehertől, aki azt írta: „Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését.”

„Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy »határozottan nem« maradna az Európai Unióban. Mosoly futott át az arcán.”

Dreher mindezt azzal egészítette ki, hogy „ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől.” Hozzátette, hogy Orbán a továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Szerinte a miniszterelnök tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára.

Az ominózus, EU-ra vonatkozó bekezdés korábban magyarázat nélkül eltűnt – a Google cache és az Internet Archive azért megőrizte –, és a helyébe ez került: „Orbán Viktor azt mondta, személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle. Mégis, nehéz elviselni, hogy az EU vezetése ide-oda lökdösi. Orbán azt mondja, hogy bármennyire is nehéz személy szerint az uniós bürokráciával szembenéznie, de meg kell tennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

Orbán EU-val és a magyar EU-tagsággal kapcsolatos mondatai kisebb vihart kavartak. A miniszterelnök beszélt az orosz–ukrán háborúról is, többek közt azt mondta, hogy Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, „egy senki földje” – ezen mondata kisebb diplomáciai botrányt okozott.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!