A Kúriához fordult a külügy, hogy ne kelljen kiadni a lélegeztetőgép-biznisz dokumentumait

2023. január 30. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

A másfél éves huzavona és két elvesztett per után sem hajlandó a Külügyminisztérium kiadni a lélegeztetőgépekkel kapcsolatos adatokat, ehelyett inkább a Kúriához fordulnak fellebbezéssel – írja Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője Facebookon.

Tompos Márton a Hvg.hu-nak elmondta, hogy Szijjártóék szerintük a kezdetektől fogva időhúzásra játszanak. A jogerős ítélet már szeptemberben megszületett, a fellebbezés határideje harminc nap, de a minisztérium mégis egészen eddig húzta az ügyet. Ezt úgy érték el az ellenzéki képviselő szerint, hogy az értesítőt az utolsó pillanatban vették át. Tompos Facebookon azt írta, hogy a külügyben „beijedtek” a végrehajtástól, ezért inkább fellebbeztek a Kúriához – a képviselő még év elején jelentette be, hogy végrehajtókat küld a Külügyminisztériumra.

A bíróság első- és másodfokon is Tompos Mátonnak adott igazat, a Külügyminisztériumnak tehát a jogerős ítélet szerint ki kellett volna adnia a kért dokumentumokat. Eközben tavaly szép csendben megszüntetették az állami lélegeztetőgép-beszerzéseken egyik legnagyobbat arató céget, miután a tulajdonosok milliárdos osztalékokat vettek ki. A korábban az egyiptomi kereskedőházat működtető, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához köthető Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintot kapott arra a kormánytól, hogy lélegeztetőgépeket szerezzen be.

A kínai lélegeztetőgépek beszerzéséről korábban a Direkt36 írt részletes tényfeltáró cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!