Orbán Viktor ismét kifejtette, hogy Magyarország miért nem fog belesodródni a háborúba

2023. január 28. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

„A németek korábban azt mondták, sisakokat hajlandóak küldeni Ukrajnának, mert ők egy háborúba nem küldenek az élet kioltására alkalmas eszközöket, az ugyanis részvételt jelentene a háborúban. Innen indultunk. Most a harckocsiknál tartunk”

– írja Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán.

Ha valakinek ismerősen csengenek azok a sorok, az ne ijedjen meg, ez csak azt jelenti, hogy naprakészen követte az elmúlt időszak eseményeit. Ugyanis Orbán Viktor pénteki, Kossuth rádiós interjújában nagyon hasonló szavakkal mondta el a véleményét arról, hogy Németország tankokat küld Ukrajnának. A mondanivalójának a lényege nem változott: ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban, mint a németek. Facebook-oldalán azt írja:

„Tehát jól látszik, hogyha az ember az elején nem veti meg a sarkát, és nem foglal el egy világos pozíciót, amivel kijelöli a saját nemzeti érdeke alapján, hogy egy konfliktushoz mi a viszonya, akkor belesodródik.”

Szerinte 2022-ben az emberek valójában a háború és a béke között döntöttek. „És a békét választották.” Ezek után megindokolta, hogy Magyarország miért nem fog belesodródni a háborúba:

„Az elején kimondtuk, hogy ez nem a mi háborúnk, nem akarunk beszorulni az oroszok és az ukránok közé. Ez egy olyan konfliktus, amit lokalizálni kellene, nem pedig nemzetköziesíteni, és Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében. Ezzel leütöttük azokat a cölöpöket, amihez odakötöttük utána a lovunkat. Ezért Magyarország nem sodródik bele a háborúba.”

A miniszterelnök a két nyilatkozata előtt is tudott olyat mondani, amire a hazai és a nemzetközi sajtó is felkapta a fejét. Szombaton írtuk meg, hogy az ukrán külügyminisztérium bekéreti a magyar nagykövetet, amiért Orbán Viktor csütörtök este a Karmelitában a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján többek között azt mondta: Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez szerinte már sikerült is nekik:

Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, „egy senki földje”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!