Sztrájktárgyalást kezdeményez Pintér Sándorral két egészségügyi szakszervezet

2023. január 26. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Két egészségügyi szakszervezet is sztrájktárgyalásokat kezdeményez, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik, írja a Népszava.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) Orbán Viktornak is küldött erről levelet, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) pedig azt közölte a lappal, hogy felújítja a koronavírus-járvány miatt korábban felfüggesztett sztrájktárgyalást.

A Belügyminisztérium megerősítette, hogy megérkezett a szakszervezetek levele, és azt is közölték, hogy folyamatosan egyeztetnek az egészségügyi szakmai kamarákkal, az ágazati szakszervezetekkel.

Január elején írtunk arról, hogy a mentősök is felháborodtak, mert nem kapták meg a beígért béremelést. Ahogy arról beszámoltunk, két ünnep között jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről, mely szerint két lépcsőben emelik a béreket, az első ütemben 2023. július 1-jével, második ütemben 2024. március 1-jével.

A most zajló egészségügyi átalakításáról részletesen írtunk, cikkünkben szó van arról is, hogy egy hét múlva kockázatos lépést tesz a kormány: februártól Hajdú-Bihar, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében alakítják át az orvosi ügyeletek rendszerét, és Hajdú-Biharban az eddigi 22 háziorvosi ügyelet helyett ezután csak 10 településen lehet majd este vagy éjszaka orvoshoz fordulni, mindez azonban részben válasz a kínzó orvoshiányra, részben pedig az ügyeletek eddigi kihasználatlanságára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!