Felháborodtak a mentősök, mert nem kapták meg a beígért béremelést

2023. január 11. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodott közleményt adott ki szerdán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon, azt írják, nem kapták meg az egészségügyi szakdolgozóknak ígért béremelést, amiről a dolgozók többsége a sajtóból értesült. „A döntéshozók által célul kitűzött 37 százalékos orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került, mint valaha: 21 százalékra csökkent. A megalázó mellőzöttség érzését tovább fokozza, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való konzultáció, az egyeztetések, az érdemi információ szolgáltatása rendre elmaradt” – írták.

Kitérnek arra is, hogy a jelenlegi inflációs környezet miatt a mentősök a mindennapi megélhetésért kénytelenek két-három műszakban dolgozni, a sok túlóra az életük szerves részévé vált, ezért „nem maradt idejük élni”. Szerintük az egészségügyi dolgozóknak tisztességes bérre, megbecsülésre, emberi bánásmódra és kevesebb propagandára van szükségük.

Ahogy arról beszámoltunk, két ünnep között jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről, mely szerint két lépcsőben emelik a béreket, az első ütemben 2023. július 1-jével, második ütemben 2024. március 1-jével.

A határozat előírja a pénzügyminiszternek, hogy „gondoskodjon a béremelés első üteméhez igazodóan az egészségügyi szakdolgozók béremeléséhez szükséges 41,5 milliárd forint; az egészségügyben dolgozók béremeléséhez szükséges 8,4 milliárd forint többletforrás biztosításáról” az Egészségügyi Alapon keresztül. A rendelet szerint úgy kell végrehajtani, hogy 2024. március elsejére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

A rendelet megjelenése után Rétvári Bence belügyi államtitkár az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az orvosoknak januártól 11 százalékkal emelkedik a bére. „Ezzel egy kezdő orvos bére 619 ezer forintról 687 ezer forintra nő. Egy pályája közepén járó, 21-25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére” – idézték az államtitkárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!