Minden ötödik forint rezsire megy Szegeden, Botka szerint nincs mit megköszönniük a kormánynak

2023. január 26. – 05:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszak válságairól, és azok az önkormányzatokat sújtó következményeiről is beszélt Botka László szegedi polgármester a városházán szerdán este. Szerinte ostobaság „szankciós inflációnak” nevezni a pénzromlást, arról pedig, hogy ezentúl Lázár János lehet minden nagyobb beruházás felelőse, azt mondta, „sokkot kaptunk, amikor meghallottuk”.

A polgármestert a Közéleti Kávéház nevű eseményen Balogh Judit, a Szeged Televízió korábbi hírigazgatója kérdezte, Botka a covid-járvánnyal, és annak hosszútávú következményeivel kapcsolatban arról beszélt, hogy munkáját talán még az átlagosnál is jobban megnehezítette a járvány, mivel a kormány a polgármesterekre hatalmas felelősséget hárított.

„A városvezetőknek kellett kitalálnia a maszkhasználatra vonatkozó szabályokat, volt olyan vidéki polgármester kollégám, aki egész éjjel a saját településének a térképét nézte és jelölte azokat az utcákat, ahol kötelező lesz a maszkviselés” – árulta el. A vírus elleni védekezéssel kapcsolatban kiemelte Karikó Katalin szerepét, és elmondta, hogy a város nagyon büszke Karikóra, aki 1973 és 1982 között Szegeden tanult és kutatott.

És mérgesek, hogy nem köszönjük meg

„Bárcsak a kormány megállt volna ott, hogy a polgármesterekre hárítja a maszkhasználat szabályozásának felelősségét, de nem álltak meg, számos önkormányzati jogot elvettek a magyar városoktól” – ezt már az önkormányzatok mozgásterének csökkentésével kapcsolatban jegyezte meg a szegedi polgármester, aki hozzátette,

országos szintű gondot jelent az ilyen jellegű központosítás.

A kronológiai sorrendben ezután a háború következett. Itt Botka emlékeztetett mindenkit, hogy a háború kitörésekor már magas volt a magyarországi infláció, és ezért ostobaság „szankciós inflációnak” nevezni a pénzromlást. Megemlítette azt is, hogy jelenleg is dolgoznak Szeged 2023-as költségvetési tervezetén, amely szerint nagyjából 70 milliárd forint lenne a költségvetés, amelyből 13 milliárd forint csak az energiaárak finanszírozása.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Szerinte a kormány által Szegednek utalt 1,3 milliárd forint nem sokra lesz elég. „Elvesznek 3 milliárd forintot és visszaadnak 1,3 milliárdot, és mérgesek, hogy nem köszönjük meg” – célzott a kormány által kiszabott szolidaritási adóra.

Csak fél évre szerződtek az áramszolgáltatókkal

A városvezetés azon van, hogy egyetlen tervezett vagy már megkezdett beruházásról se kelljen lemondania, de a legfontosabb, hogy a szociális ellátórendszert meg tudják őrizni, amely az adataik szerint az országban a legfejlettebb ilyennek számít.

Szeged az idei évre csak fél évre szerződött az áramszolgáltatókkal,

mivel jelen helyzetben meggondolatlan lépés volna éves szerződést aláírni. A város csak akkor tudja hosszútávú veszteségek nélkül fizetni a rezsit, ha a kormány kompenzálja Szeged energiakiadásait.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Szóba került az az új törvényjavaslat, amely szerint minden olyan beruházás, amelyet legalább 50 százalékban EU-s vagy állami pénzből finanszíroznak, azt Lázár János Építési és közlekedési minisztériuma fogja felügyelni és megvalósítani, és ez alól kivételt jelentenek az egyházi és a közhasznú vagyonkezelő alapítványok által felügyelt beruházások.

„Sokkot kaptunk, amikor meghallottuk”

– kommentálta Botka, majd idézte Lázárt, aki mikor letette a miniszteri esküjét, kijelentette, hogy minden fontos településre el fog látogatni és egyeztetni fog a városvezetőkkel. A miniszter egyik első útja Szegedre vezetett, ahol megígérte a szegedi polgármesternek, hogy erősíteni fogja az önkormányzatok hatáskörét, de „helyette ilyen törvényjavaslattal áll elő. Ahogy én tudom, a Fideszben sem mindenki ért ezzel egyet”.

Szabó Bálinttal nem tud együttérezni

Az alapítványi egyetemek Erasmus+ programból való kizárása is terítékre került. A polgármester komoly veszteségnek nevezte a bizottság döntését, mind a cserediákprogram, mind pedig a kutatási támogatások tekintetében, amiért szerinte a Fidesz a felelős, mivel „mégcsak nem is strómanokat ültettek a kuratóriumokba, hanem saját maguk ültek be”.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Feljött Joób Márton önkormányzati képviselő és a jelenleg ellene és 17 társa ellen folyó költségvetési csalási ügy, valamint a szintén képviselő, Orbán Viktor ünnepi beszédeit megzavaró és kamu gazdatüntetéseket szervező Szabó Bálint is, aki ellen jelenleg szintén eljárás folyik. A polgármester leszögezte, hogy

ez szigorúan két különböző jellegű ügy,

mivel Joób Mártont nem a politikai, hanem civil tevékenysége miatt, Szabó Bálintot azonban éppen közszereplői tevékenysége miatt helyezték vád alá.

Arra reagálva, hogy a Botkával sokáig együtt politizáló Joób ártatlannak vallja magát, Botka László sok sikert kívánt neki, de Szabó Bálinttal kapcsolatban már nem volt ilyen együttérző. „Kívánom Joób Mártonnak, hogy ha ártatlan, akkor tudja azt az igazságszolgáltatás előtt is bizonyítani. Szabó Bálint esetében kevésbé tudok együttérző lenni, nemcsak a személyes okok miatt, hanem mert a viselkedésével ártott Szeged városának, lejáratta Szegedet.” Joóbot a városháza alatt működő sajtó korábban a Fidesz emberének is nevezte már.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A nagyjából egyórásra sikeredett beszélgetés végén lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Mi is készültük párral, de a procedúra úgy zajlott, hogy a jelenlévőknek a kérdéseiket egy papírra kellett felírniuk, amikből csak néhányat válaszoltak meg, mi nem kerültünk sorra egyel sem.

Botka Lászlótól többek között azt szerettük volna megtudni, hogy ő is a Fidesz emberének tartja-e Joób Mártont; hogy várható-e szorosabb együttműködés a város és a Szegedi Tudományegyetem között, ha elvesznek az EU-s pénzek; hogy mit gondol, Hódmezővásárhely egyedüli megyei jogú városként miért nem kapott rezsitámogatást; és hogy a két szegedi választókerületben indult baloldali, a polgármesterrel jó viszonyt ápoló országgyűlési képviselő-jelölt is használt-e fel – és ha igen, mennyit – a baloldalhoz érkezett amerikai milliárdokból.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!