Parlamenti eseti bizottságban vizsgálná ki a Völner–Schadl-ügyet a Párbeszéd

2023. január 25. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezi a Párbeszéd a Völner–Schadl-ügy miatt – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Jámbor András a Parlament épülete előtt. A Facebookra is kiposztolt tájékoztatón a képviselő azt mondta, a bizottság felállítására azért van szükség, mert az az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, amelyek azt mutatják, hogy kezd olyan lenni az ország, mintha egy „olasz maffiafilmben élnénk”. Jámbor András tételesen felsorolta, hogy a parlamenti eseti bizottság felállításának célja az lenne, hogy:

  • rálássanak a Völner–Schadl-ügy politikai szálára;
  • meghallgassák azokat, akik az ügyben nyomoztak;
  • végignézzék a tanúvallomásokat;
  • kiderítsék, hogy ki az a hatvan-hetven képviselő, akire Schadl utalhat;
  • ki az a két-három miniszter, akinek a széke meginoghat;
  • és ki az a parlamenti úr, akit valaki megpróbált megvásárolni.

Jámbor többek között azokra a hangfelvételekre utalt, amelyeket a Blikk szivárogtatott ki Schadl György és Völner Pál lehallgatott telefonbeszélgetéseiből, és amiről itt írtunk bővebben. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és a korábbi igazságügyi államtitkár az egyik alkalommal arról egyeztet, hogy az igazságügyi miniszterhez mennének tárgyalni. Varga Judit nevét nem mondják ki ugyan, de miniszter asszonyként hivatkoznak rá.

Sebián-Petrovszki László, az igazságügyi bizottság DK-s alelnöke azt mondta, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Völner–Schadl-ügy kérdéseinek tisztázására. A parlamenti vizsgálóbizottság felállításához viszont a képviselők ötödének, vagyis 40 politikusnak az aláírása kell, a DK-frakciónak viszont csak 15 tagja van.

Az ellenzék egyébként tavaly már kezdeményezte egy eseti bizottság felállítását a Völner–Schadl-ügyben, de akkor a javaslat el sem jutott odáig, hogy a plenáris ülésen napirendjére kerüljön, mert az igazságügyi, majd a törvényalkotási bizottságban is leszavazta előzőleg a kormánypárti többség, írja a Hvg.hu.

Vizsgálóbizottságok létrehozását a képviselők minimum ötöde kezdeményezheti, létrejöttükről az országgyűlés szavaz. A parlamenti szabályok alapján ugyanakkor a vizsgálóbizottságok működése „nem terjedhet ki a olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!