Orbán Balázs: Aki uralja egy ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását

2023. január 25. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot – az MTI szerint ezt mondta Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciájának szerdai nyitónapján, Budapesten.

Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a nyugati országokban a média legalább 70-80 százaléka van nemzeti tulajdonban. A 2010 előtti Magyarországon ez az arány kevesebb mint 24 százalék volt, ami „borzalmas kiszolgáltatottságot” jelentett, és mostanra került 50 százalék fölé – mondta. Magyarországot elsősorban a nyugati liberális oldalról olyanok miatt kritizálják, ami ott „egészen természetes” – mondta.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója arról beszélt, hogy a 26 éve működő MCC-ben már több mint 6100 diák képzését végzik, Kárpát-medence szerte 25 képzési helyszínen, többek között a nemrégiben nyílt brüsszeli központjukban. Megfogalmazása szerint az MCC is hisz a könyvek erejében, kiadójuk, az MCC Press eddig több mint 60 könyvet adott ki magyar és nemzetközileg elismert szerzőktől egyaránt, és jelenleg 45 kötet áll előkészület alatt.

A Konferencia a publikálás jövőjéről című kétnapos rendezvényen három kontinens tizenhárom országából érkező negyven előadó osztja meg gondolatait kilenc panelbeszélgetés keretében a médiapiac helyzetéről.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!