IDEA Intézet: A Fidesz továbbra is mélyponton van, de az ellenzék nem tud profitálni belőle

2023. január 24. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz támogatottsága elérhette a mélypontját, tavaly október óta 30–31 százalék körül mozog a teljes népességben. A legnagyobb választói réteget azok alkotják, akiknek nem ismert a pártpreferenciájuk – derül ki az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet 2022. december 31. és 2023. január 11. között készített reprezentatív közvéleménykutatásából.

Érdemi változás egyik oldal támogatottságában sincs, a pártpreferenciák gyakorlatilag stagnálnak az intézet előző, decemberi felmérése óta.

Az IDEA Intézet szerint „a Fidesz támogatottsága annyira stabil és a domináns párt társadalmi beágyazottsága annyira széles, hogy a peremszavazók őszi lecsatlakozását követően, nagy választói mozgásokra csak óriási politikai hiba, vagy katasztrofális gazdasági helyzet esetén lehet számítani”.

A kutatás összegzésében azt is megjegyzik, az ellenzéki oldal nem tudott profitálni a Fidesz őszi támogatottság-vesztésből, így „a peremszavazók ismeretlen preferenciájúak közé távozása politikai értelemben nem volt kedvezőtlen a Fidesz
számára”.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

A kutatás szerint a Fideszre 2023 elején a teljes, választókorú népesség 31 százaléka szavazna, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért adatokkal. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 1 százalékpontos elmozdulás regisztrálható, ebben a körben a Fidesz támogatottsága 48 százalékon áll, vagyis elhanyagolható korrekció történt az egy hónappal korábbi, hibahatárt közelítő 5 százalékpontos csökkenés után – írja az intézet.

Az ismeretlen preferenciájúak, tehát a bizonytalan szavazók, a válaszukat megtagadók és a passzív állampolgárok aránya két százalékponttal növekedett (34%), így 2023 elején azok a polgárok teszik ki a legnagyobb választói rétegeket, akiknek nem ismert a pártpreferenciáját.

Az ellenzéki oldalon, decemberhez képest elhanyagolható választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%), mögötte a Mi Hazánk áll 6 százalékos támogatottsággal (-1%). A Jobbik támogatottsága szintén csökkent 1 százalékpontot, így 2023 januárjában 2 százalékon áll. A többi párt szavazóinak mérete 2022. december elejéhez képest még 1 százalékponttal sem változott.

A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, az MSZP, a Mi Hazánk támogatottsága ennyivel csökkent, a DK (20%) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (5%) pedig ennyivel emelkedett.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. december 31 – 2023. január 11. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!