IDEA Intézet: Ugyanakkora a Fidesz támogatottsága, mint a választás előtt

2022. december 20. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva


A Fidesz támogatottsága pontosan ott jár, ahol a 2022-es országgyűlési választást megelőző időszakban, derül ki az ellenzéki kötődésű IDEA intézet 2022. november 29. és december 12. között készített reprezentatív felméréséből.

A november eleji méréshez képest a kormánypárt támogatottsága a teljes választókorú népesség vonatkozásában egy, míg a biztos szavazó pártot választók csoportjában 5 százalékponttal csökkent. A legszűkebb választói szegmensben a Fidesz támogatottsága pontosan egy évvel ezelőtt, 2021. december folyamán volt ilyen szintű. Az ellenzéki oldalon ugyanakkor semmilyen érdemi, egy irányba mutató választói mozgás nem történt.

Az IDEA Intézet egy hónappal korábbi, november elején készített vizsgálata azt jelezte, hogy a társadalmi válságjelenségek, a rezsiemelkedés, tanár- és diákmegmozdulások, 20 százalékot meghaladó infláció ellenére megállt, sőt elhanyagolható mértékben még emelkedett is a kormányzópárt támogatottsága. A Fideszre 2022. november elején a teljes, választókorú népesség 32 százaléka szavazott volna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választók 52 százaléka választotta volna a Fideszt.

Egy hónappal később, december elején a választókorúak vonatkozásában vajmi kevés változás következett be (31%, -1%), míg a legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 5 százalékponttal csökkent a kormányzópárt támogatottsága (47%). Az 5 százalékpontos csökkenés azonban ebben a nagyon szűk választói rétegben hibahatár körüli értéknek számít.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Az ellenzéki oldalon az előző hónaphoz képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal. Az előző méréshez képest a teljes választókorú népességen belül 1–1 százalékponttal nőtt a Jobbik, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választottsága.

A biztos szavazó pártot választók körében is a DK bír a legnagyobb támogatottsággal (19%), emellett december elején 1–2 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd 1, míg a Mi Hazánk támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett. A Mi Hazánk vonatkozásában ez az IDEA Intézet által mért legmagasabb érték (10%).

Mindaddig, amíg az ellenzéki oldal nem tud profitálni az esetleges támogatottság-vesztésből, ezek az eredmények nem veszélyesek a Fidesz számára – írja az IDEA.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. november 29. és december 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!