Idea Intézet: Veszít támogatottságából a Fidesz, de még nincs nagy oka az aggodalomra

2022. augusztus 12. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg, írja az Idea Intézet saját, reprezentatív kutatására hivatkozva. Az elemzés szerint a július eleji méréshez képest hibahatáron belüli, a teljes népesség vonatkozásában 2, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 3 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága. Mindez azt jelenti, hogy

a bejelentett adóintézkedések és rezsiemelések óta a teljes népesség körében 8, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 6 százalékponttal kevesebb választó támogatja a kormánypártot.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez utóbbi, szűk választói rétegben minden második választópolgár továbbra is fideszes, teszik hozzá.

Az Idea Intézet a kutatás adatait 2022. július 27. és augusztus 7. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ± 2,3 százalékpont, írják.

Az Idea már a júliusi pártpreferencia-elemzésében megállapította, hogy a kormány negatív közpolitikai döntései megérintették, de nem rengették meg a Fidesz szavazótáborát. Az augusztus elején mért reprezentatív adatok megerősítik a fenti tendenciát, hiszen a Fidesz teljes népességen belül mért támogatottsága további 2 százalékponttal alacsonyabb (37%-ról 35%-ra), mint július legelején, ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 3 százalékponttal emelkedett.

Összességében mindez azt jelenti, hogy a kormánypárt támogatottsága 2022 májusához képest, amikor az Idea Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43%), 8 százalékponttal csökkent (35%), ami bőven hibahatáron túli változás. A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre. A biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz esetében szintén 3 százalékpontos
csökkenés regisztrálható (54%-ról 51%-ra) az előző július eleji méréshez képest, ez azonban továbbra is 3-4 százalékponttal magasabb a választási kampány kezdetén mért eredményekhez képest.

Mindebből továbbra is azt a következtetést vonják le, hogy az úgynevezett peremszavazók csatlakoznak le a Fideszről, vagyis azok a kevéssé kötődő szavazók, akik elsősorban a választási kampány időszakában, a jelentős „osztogatások” következtében kezdték el támogatni a kormánypártot, írja a DK-közeli kutatóintézet. A Fidesz törzsszavazóinak mérete azonban nemigen változhatott, őket nem különösebben tántorította el a meghirdetett rezsiemelés, valamint az adóintézkedések sem.

Forrás: Idea Intézet
Forrás: Idea Intézet

Mindeközben a Fideszen túli világot továbbra is alig-alig érintették a hatások, 2022 augusztusában is csak kisebb elmozdulások regisztrálhatók az ellenzéki pártok támogatottságában. Hét-nyolc törpe- vagy legfeljebb közepes méretű párt küzd egymással ugyanazon szavazói rétegekért.

Mindössze 1-1 százalékpontos, azaz elhanyagolható változások láthatók a teljes, választókorú belföldi népességben. Az Idea mérése szerint a DK tudta 1 százalékponttal növelni támogatottságát, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az eredmények alapján eljelentéktelenedett MSZP esetében ugyanekkora mértékű csökkenésről lehet beszélni.

A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 22 százalékon állnak, ami teljesen megegyezik az előző hónapban mért eredményekkel.

A biztos szavazó pártot választók körében ugyanakkor érdekesebb fejlemények láthatók. A Demokratikus Koalíció ugyanis 3 százalékponttal növelte támogatottságát, ugyanakkor ennek tendenciajellegéről csak óvatosan lehet bármilyen kijelentést tenni, írták. Az Idea szerint ennek ellenére a DK 2022. májushoz képest összességében, 5 százalékponttal emelkedett, ami ebben a szűk, de elkötelezett választói rétegben még mindig hibahatáron
belüli mozgást takar. Ezen túl a Jobbik támogatottsága emelkedett 1 százalékponttal, viszont a parlamenten kívüli MKKP-é ugyanennyivel csökkent.

Összességében a kormány intézkedései elindították a Fideszhez nem vagy csak csekély mértékben kötődő szavazókat az ismeretlen preferenciájúak irányába. Két hónap alatt a Fidesz extrém magas támogatottsága 8 százalékponttal csökkent, és lényegében visszatért a választási kampány előtti, 2021. év végi szintre. A kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete ugyanakkor gyakorlatilag változatlan, vagyis, összességében ezek a veszteségek a kalkulált, de „kezelhető” szintet jelentik a párt számára, fogalmaz az Idea.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!