Népszava: Varga Juditot is meg akarja hallgatni a Pegasus-botrányt kivizsgáló különbizottság

2023. január 21. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava értesülései szerint Varga Judit igazságügyi minisztert és Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét is meghallgatná az az Európai Parlament által létrehozott különbizottság (PEGA), amely a Pegasus kémszoftver körüli botrányt vizsgálja ki. A bizottság február 20-21-én érkezik Magyarországra, miután már járt Lengyelországban, Görögországban és Cipruson, illetve Izraelben, a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO cég székhelyén.

A Pegasus kémprogram körüli botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amiben Magyarországról a Direkt36 vett részt. Akkor derült ki, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használták fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

A NAIH vizsgálatának eredménye szerint több olyan embernél is alkalmazta a Pegasust a nemzetbiztonsági szakszolgálat, akiknek a neve megjelent a sajtóban. Az ügyben politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek, vállalkozók is érintettek. Százas nagyságrendű esetet vizsgált meg a NAIH, ezek mindegyike megfelelt minden törvényességi kritériumnak. A megfigyelések indokaként nemzetbiztonsági kockázatra hivatkoztak a megrendelők.

A vizsgálatot az adatvédelmi hatóság hivatalból indította el. Péterfalvi szerint a NAIH vizsgálata során nem merült fel olyan információ, ami arra utalt volna, hogy a megfigyelések kérvényezői és lebonyolítói bármilyen törvényt, előírást megsértetek volna, és a Pegasus gyártója által felállított kritériumokat sem sértették meg, hiszen nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva lehet használni a kémszoftvert. Nem merült fel kétség arra vonatkozóan, hogy ne tartották volna be a szerződési feltételeket és a hatályos magyar törvényeket. A NAIH vizsgálata csak azokra az esetekre terjedt ki, amelyek sajtónyilvánosságot kaptak. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában az üggyel kapcsolatban elhangzott információkat 30 évre titkosították.

Az Európai Parlament március elején döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel. Az EP-s különbizottság jelentésének készítője, Sophie in’t Veld kedden fogja bemutatja az uniós intézményeknek és az érintett tagállamoknak szóló nem végleges ajánlásait.

Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!