Tovább dagad a Gyurcsány-kisgömböc: Kocsis-Cake Olivio is a DK-ban folytatja

2023. január 20. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalícióban folytatja politikai pályafutását Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd korábbi parlamenti képviselője és pártigazgatója. A politikus ezt a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be.

Kocsis-Cake azt írta, hogy a 2022-es választás óta eltelt időszakban „a DK bebizonyította, hogy képes új stratégiát adni, fegyelmezetten működni, alternatívát nyújtani az Orbán-rendszerrel szemben”. Szerinte a tavalyi választások eredményének legfontosabb tanulsága az, hogy az ellenzéknek új stratégiára, szervezettebb működésre van szüksége.

A politikus 2010-ben még az LMP-ben kezdett politizálni, abban az évben terézvárosi önkormányzati képviselő lett (polgármesterjelölt is volt) a párt színeiben. Az LMP-t 2013-ban hagyta ott, a Párbeszédnek – akkori nevén Párbeszéd Magyarországért mozgalomnak – alapító tagja volt, 2014-ben pártigazgatója lett. A 2018-as választásokon országos listáról került a parlamentbe, miután az MSZP és a Párbeszéd közös listáján bejutott Karácsony Gergely visszaadta a mandátumát, hogy budapesti főpolgármester lehessen. A 2021-es előválasztáson elindult egyéni jelöltként, de aztán visszalépett a később parlamenti mandátumot is szerző Oláh Lajos javára.

A távozó Kocsis-Cake eddigi pártjának elnöksége közleményben reagált a politikus döntésére.

„A Párbeszéd sajnálja Kocsis-Cake Olivio távozását, és jelentős ellenérzéssel tekint minden olyan folyamatra, amely nem Magyarország jövőjének alakítására, hanem egymásra utalt közösségek kannibalizálására irányul. Az Orbán-rezsimben tévedés azt a játékot játszani, amely kizárólag arról szól, hogy megmutassa: ki a legnagyobb kicsi. Ez történelmi hiba, sőt: bűn” – írják.

Szerintük a mostani időszak „nem a pozícióosztogatás időszaka, hanem a feladatoké és a munkáé”. Arra is kitérnek, hogy az Orbán-rendszerben „a prioritás nem lehet más, mint az, hogy az ellenzéki politizálás szereplői – bármilyen formában is összefogva, de legalábbis egymást partnernek tekintve – új, érdemi ajánlatot kínáljanak a választópolgároknak az elnyomó, korrupt hatalommal szemben”.

Nem Kocsis-Cake az egyetlen ellenzéki politikus, aki az utóbbi időben úgy döntött, hogy a DK-ban folytatja a pályafutását. Decemberben Buzinkay György, a Momentum korábbi szentendrei jelöltje igazolt át Gyurcsány pártjába, korábban az újpesti polgármester Déri Tibortól kezdve a kecskeméti Bodrozsán Alexandráig egy sor momentumos választotta a DK-t (igaz, a Momentum is szerzett embereket, például a sokáig a Jobbikban politizáló Stummer Jánost).

Az ellenzéken belüli mozgások annak fényében érdekesek különösen, hogy egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint az ellenzéki szavazók szerint túl sok párt van azon az oldalon, ők inkább összefogást szeretnének, vagyis például azt, hogy hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati és az EP-választáson is közösen induljanak 2024-ben. A DK pedig az átigazolásokon túl azzal is igyekszik érzékeltetni a dominanciáját az ellenzéki térfélen, hogy árnyékkormányt alakított, amivel azt sugallják a választóknak, hogy ők az egyetlen reális, kormányképes alternatívái az Orbán-rendszernek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!