Felderítette a rendőrség az 1999-es dunaszerdahelyi maffialeszámolás és a Döcher-gyilkosság hátterét

2023. január 20. – 15:06

Felderítette a rendőrség az 1999-es dunaszerdahelyi maffialeszámolás és a Döcher-gyilkosság hátterét
A budapesti, 1999-es leszámolás helyszíne – Forrás: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és a szlovák rendőrség bejelentette, hogy 24 év után sikerült felderíteniük az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlást, és a szintén 1999-ben Budapesten elkövetett Döcher-gyilkosság hátterét. A magyar és a szlovák nyomozó hatóságok szoros együttműködésében feltárt, több mint húsz évvel ezelőtti leszámolásos ügyekről pénteken tartottak sajtótájékoztatót.

Leszámolás Budapesten, alig két hónappal később leszámolás Dunaszerdahelyen

A Csontkezűként ismert, az alvilágban fontos szerepet betöltő Döcher Györgyöt 1999. február 2-án gyilkolták meg. A vállalkozó éppen ötéves börtönbüntetését töltötte, de hivatalosan tartózkodott a börtön falain kívül a XV. kerületi Szent Korona útján lévő Palotás kisvendéglőben (ami egyébként az övé volt). A helyre egy géppisztolyos férfi lépett be, odament az asztalukhoz, majd kivégezte őt és a testőrét. Ott ült Döcher felesége is, de ő sértetlen maradt.

1999-es helyszíni videó az étteremből, ahol kivégezték Döcher Györgyöt és testőrét:

Az üggyel kapcsolatban a magyar állampolgárságú D. Alex és a szlovák állampolgárságú B. Karol ellen folyt nyomozás. D. Alexet (születési nevén H. Sándort, aki az alvilágban Turek néven futott, 2019-ben változatott nevet) 2021. október 8-án egy pasaréti bisztróban fogták el a rendőrök. B. Karolt ugyanaznap Németországban fogták el, őt a német hatóságok 2021. november 30-án adták ki Magyarországnak.

Turek a kilencvenes években jó kapcsolatban volt Döcher Györggyel. Döcher neve a „váci hetek” néven futó maffiaperben vált ismertté Prisztás Józseffel és H. Sándorral, azaz Turekkel együtt. Zsarolással, önbíráskodással, több gyilkossággal is összefüggésbe hozták Döchert és Tureket, de utóbbiakat nem tudták rájuk bizonyítani. Döcher halála után Turek Szlovákiába tette át a székhelyét, ahol jó kapcsolatot ápolt a csallóközi maffiózóval, Sátor Lajossal.

A felvidéki lapok akkori beszámolói szerint Turek elfogása akár a szlovák hatóságok kérésére is történhetett, mert a neve felmerült egy 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság kapcsán is. 1999. március 25-én, nem sokkal Döcher meggyilkolása után a dunaszerdahelyi Fontana bárban három gépfegyveres kivégezte a Pápay-klán tíz tagját, köztük a Pápay-klán vezérét, Pápay Tibort és kilenc emberét.

Megállapodtak, hogy végeznek egymás riválisaival

A szlovák és a magyar rendőrök közös nyomozásának köszönhetően kiderült, a budapesti és a dunaszerdahelyi ügyek valóban összekapcsolódnak.

Mint kiderült, a magyar maffiavezér, Turek megállapodott a szlovák maffiavezérrel, Sátor Lajossal, hogy megöletik egymás riválisait.

Turek megkérte Sátort, hogy ölesse meg korábbi bűntársát, Döcher Györgyöt, akivel megromlott a kapcsolata. A gyilkosságért cserébe Sátor azt kérte Turektől, hogy végezze ki riválisait, a Pápay-klánt.

A sajtótájékoztatón a rendőrség megerősítette, hogy Turek és B. Karol közvetlen módon részt vettek a Fontana-gyilkosságban, a harmadik személy pedig egy Paprika becenevű bérgyilkos, Sz. Árpád volt (ő korábban vizsgálati fogságban is volt a tízes gyilkosság miatt, de nem sokkal szabadulása után autóbalesetben meghalt).

A bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy Sátor Lajos két emberének adott utasítást Döcher György meggyilkolására: Sz. Árpádnak és B. Karolnak. Utóbbi adta le a halálos lövéseket egy Scorpion géppisztolyból, míg társa biztosította számára kintről a helyszínt, hogy a merénylet ideje alatt senki ne menjen be az étterembe.

Sátor Lajos és Sz. Árpád időközben meghaltak, így az ő felelősségre vonásuk nem történhetett meg. D. Alexet és B. Karolt viszont a rendőrség elfogta. A nyomozók a két férfit előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Jelenleg mind a ketten letartóztatásban vannak.

Turek mindkét bűnügyben, tehát a dunaszerdahelyi mészárlásban és a Döcher-gyilkosságban is gyanúsított.

Az egyik gyilkos beismerő vallomást tett

A hvg.hu információi szerint az ügy további gyanúsítottja Kádár Krisztián és V. Richárd. Kádár lehetett a mészárlás finanszírozója, ő és B. Karol együttműködik a rendőrséggel.

B. Karol beismerő vallomást tett, és elismerte, hogy nemcsak a dunaszerdahelyi mészárlásban érintett, de Döcher Györgyöt is ő ölte meg 1999-ben.

A rendőrség közlése szerint a nyomozás eredményei egyértelműen alátámasztják a két férfi, D. Alex és B. Karol bűnösségét. Miután a nyomozás lezárult, a rendőrség tavaly november 25-én megküldte az iratokat a Fővárosi Főügyészségnek. A Fővárosi Főügyészség 2022 decemberében vádat emelt az ügyben.

Az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosságban a közeljövőben B. Karol, H. Sándor (D. Alex, Turek), Kádár Krisztián és V. Richárd kerülhetnek a vádlottak padjára.

Az ügy felderítésének további fejleményei is lettek. A nyomozók egy évvel ezelőtt megtalálták Budapesten azt a fegyverraktárat is, ahol a szlovák bűnszervezet tartotta a különböző típusú fegyvereit. Egy III. kerületi ingatlan pincéje szolgált a különböző pisztolyok, kézigránátok és lőszerek tárolására. A nyomozók itt nyolc különböző típusú fegyvert találtak, köztük géppisztolyokat, pisztolyokat, de még revolvert is. Ezek mindegyike működőképes volt, és alkalmas lett volna emberélet kioltására. A raktárban volt még 11 kézigránát is, amik szintén üzemképesek voltak. A budapesti ház tulajdonosa ellen robbanóanyaggal vagy robbantószerrel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt indult büntetőeljárás.

Az ügy kapcsán felderített fegyverek a rendőrség sajtótájékoztatóján – Forrás: Police.hu
Az ügy kapcsán felderített fegyverek a rendőrség sajtótájékoztatóján – Forrás: Police.hu

A magyar rendőrség 2011-ben hozott létre egy nyomozócsoportot az 1990-es években történt úgynevezett leszámolásos jellegű és megoldatlan bűncselekmények felderítésére. A rendőrség hangsúlyozta, hogy az 1999-es gyilkosságok felderítése a szlovák rendőrséggel szorosan együttműködve valósulhatott meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!