Bár nem idézték be, a tárgyalóteremben hallgatta végig Joób Márton szegedi képviselő, ahogy több társa is bűnösnek vallja magát

2023. január 17. – 16:12

Bár nem idézték be, a tárgyalóteremben hallgatta végig Joób Márton szegedi képviselő, ahogy több társa is bűnösnek vallja magát
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb vádlottak meghallgatásával folytatódott annak a költségvetési csalási ügynek az előkészítése Szegeden, melyben a baloldali önkormányzati képviselő Joób Mártont és tizenhét társát vádolják azzal, hogy bűnszervezetben több mint 270 millió forinttal rövidítették meg a közöst. A mai ülésen több alvállalkozót is meghallgattak, mindenki bűnösnek vallotta magát. Joób nem volt beidézve, mégis a sarokból nézte a történéseket.

Joób Márton és köre ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert szerintük a szegedi önkormányzati képviselő, hogy szórólapterjesztéssel és műsorújság kiadásával foglalkozó cégét a piacon tudja tartani, társaival egy négy megyében működő bűnszervezetet hozott létre.

A vád szerint a cégek az alkalmazottakat csak néha jelentették be, több esetben nem fizettek adót. Hogy a költségeket csökkentsék, fiktív számlákat és valótlan teljesítési igazolásokat állítottak ki, a céghálón átfuttatták a pénzt, majd az alsóbb szinteken lévők a jutalékok levonása után készpénzben visszaadták azt Joóbéknak, akik irányították a történéseket. Az ügyészség szerint 2013 és 2017 között 271 millió forint vagyoni hátrányt okoztak így a költségvetésnek.

Meggondoltam magamat

„Annyira nem értettem hozzá, dolgozni szerettünk volna” – mondta a keddi tárgyaláson a szegedi Törvényszéki palotában az a vádlott, aki Szolnokról jelentkezett be, ahol most előzetes letartóztatásban van egy másik költségvetési csalási ügy miatt. A középkorú férfi bár korábban tagadta, most mégis bevallotta a bűnösségét.

„Meggondoltam magamat, elég sokat gondolkodtam az ügyről az előzetesben.”

A cégcsoport az ő cégeitől is fogadott be fiktív számlákat, ezt a korábban már meghallgatott és magát szintén bűnösnek valló hatodrendű vádlott intézte, ő mondta meg, hogy miről kell számla és mekkora értékben. A folyamat úgy nézett ki, hogy a megrendelő elutalta a pénzt, amiből az alvállalkozó levette a jutalékát, majd a maradékot visszaadta.

Beismerő vallomását elfogadta a bíróság, így az előzetesben ülő férfi büntetése végül két év börtön lett öt év próbaidőn, valamint a 150 ezer forintos pénzbüntetése mellett két évig nem vezethet gazdálkodó szervezetet. A múlt héten meghallgatott hatodrendű vádlott is hasonló büntetést kapott, ő azonban három évig lett eltiltva, és közel hárommilliót kellett visszafizetnie jóvátételként.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A fiktív számlázásban a Szolnokon lévő férfi húga is részt vett, ő szintén bűnösnek vallotta magát, de a vallomása meglehetősen zavarosra sikeredett. „Nem emlékszek, mindent a bátyám intézett” – válaszolta szinte az összes bírói és ügyészi kérdésre, és amikor mégis érdemben nyilatkozott, az nem fedte a vádat. „Miért vallja be a bűnösségét?” – kérdezte a bíró, amire a válasz az volt, hogy „mert mindent, amit az ügyész úr mondott, így van”.

A nő zavarosan nyilatkozott arról is, hogy hány cégből számlázott és hány alkalommal, esetében a bíróság végül nem fogadta el a beismerő vallomást.

Joób is jelen volt

A cégcsoportba tartozó egyik, marketinggel foglalkozó vállalkozás vezetője már összeszedettebb volt, amikor a bűnösségéről beszélt. Ő a sport révén ismerkedett meg az elsőrendű vádlott Joób Mártonnal, aki ugye többszörös aranyérmes kenus, és egyik beszélgetésük során került szóba ez a „lehetőség”. Ez után következett a fiktív számlák kiállítása, a kapcsolatot részben vele, részben a hatodrendű vádlottal tartotta.

Mivel a vállalkozó korábban 12 millió forintot fizetett be a NAV-nak, hogy az általa okozott vagyoni kárt megtérítse, az ügyész a büntetését végül 5 millió 400 ezer forintos további jóvátételben határozta meg.

Joób Márton – Fotó: Bálint András / Szegeder
Joób Márton – Fotó: Bálint András / Szegeder

Joób Mártont az első előkészítő ülésen, még múlt kedden hallgatták meg. A politikus akkor nem ismerte be a bűnösségét, lapunknak később azt mondta, hogy szerinte az ártatlanság vélelme nem érvényesül, családját pedig mind erkölcsileg, mind anyagilag leírhatatlan veszteségeket szenvedtek el, de bízik abban, hogy a neve tisztázódni fog. Joób, ahogy a második ülést, úgy a keddit is a tárgyalóteremben ülve mint hallgatóság követte végig, holott nem volt beidézve.

Részben már elismerte

A korábban a szegedi polgármester, Botka László frakciójában politizáló Joób Márton még 2020 nyarán került költségvetési csalás gyanújába. A többszörös aranyérmes kenust, aki feleségével és tizenegy gyermekével sokszor szerepelt már a nyilvánosságban, és egy 33 ezer követővel rendelkező Facebook-oldaluk is van, akkor előzetes letartóztatásba helyezték, amit többször meghosszabbítottak, végül nyomkövetővel engedték ki.

A politikus a nyomozás során már részben elismerte a bűnösségét, egy nagyobb összeget is befizetett a NAV számlájára jóvátételként. Miután Joób hazatért Szegedre, többször vállalta nézetkülönbségét Botka László polgármesterrel és frakciójával. Emiatt a tavalyi év végén ki is zárták az Összefogás Szegedért köreiből, és mind a párttársak, mind az önkormányzati média azzal kezdte vádolni, hogy összejátszik a Fidesszel a kedvezőbb ítélet reményében.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!