271 milliót csalhatott el Joób Márton szegedi képviselő és köre, de szerinte szerepe tisztázódni fog

2023. január 12. – 20:21

271 milliót csalhatott el Joób Márton szegedi képviselő és köre, de szerinte szerepe tisztázódni fog
A hatodrendű vádlott – Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

A héten kezdődött meg annak a költségvetési csalási ügynek a tárgyalása Szegeden, melyben az elsőrendű vádlott a tizenegy gyermekes szegedi önkormányzati képviselő, a korábban Botka László polgármester frakciójához tartozó Joób Márton. A képviselő a keddi előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét, de a második tárgyalási napon is ott volt nézőként, és lapunknak azt mondta, az ártatlanság vélelme nem érvényesül vele szemben.

Joób Márton többszörös aranyérmes kenus 2014 óta önkormányzati képviselő Szegeden, nagy családjával nem kerülték a nyilvánosságot, és egészen 2020-ig nemigen voltak botrányok sem körülöttük. A makulátlannak tűnő élet akkor borult, amikor kiderült, hogy szórólapterjesztéssel és műsorújság kiadásával foglalkozó cégét úgy próbálta meg a piacon tartani, hogy a vádhatóság gyanúja szerint létrehozott egy bűnszervezetet a költségek minimalizálása és az adó elkerülése érdekében.

Az ügyészség úgy látja, Joób tizenhét társával együtt egy olyan, négy megyében is működő céghálót hozott létre, amelyben az alkalmazottak csak elvétve voltak bejelentve, a strómanok nevére íratott cégek adóbevallást nem nyújtottak be, vagy ha igen, akkor nem fizettek adót, szerepük csupán a fiktív számlák kiállítása volt.

Egyezséget kötöttek

A szórólapterjesztést továbbra is Joób és társai irányították, akik a vád szerint valótlan teljesítési igazolásokat állítottak ki, külön könyvelést vezettek, a céghálón keresztül futtatták át a pénzt, majd az alsóbb szinteken lévők a jutalékok levonása után készpénzben visszaadták azt Joóbéknak.

Az ügyészség szerint 2013 és 2017 között 271 millió forint vagyoni hátrányt okoztak így a költségvetésnek.

Míg a keddi előkészítő ülésen minden vádlott tagadta a bűnösségét, csütörtökön ez már nem egészen volt így. Elsőként egy középkorú férfit, az egyik alvállalkozó cég vezetőjét szólították hatodrendű vádlottként, aki a bíró kérdésére egyből be is ismerte a bűnösségét. Őt több vádpontban is bűnsegédleti részvétellel vádolták, és vallomásában el is mondta, hogy fiktív számlákat állított ki ahhoz, hogy az adóbefizetési kötelezettségét csökkentse, és vállalatoktól is vásárolt számlát.

Vallomása szerint egy férfin keresztül került kapcsolatba az elsőrendű vádlott Joóbbal, akinek később fiktív számlákat állított ki. Az alvállalkozónak az általa okozott károk miatt jóvátételt is kellett fizetnie, 2,9 millió forintot, ami után a bíróság az önkéntes beismerő vallomására való tekintettel jóváhagyta az egyezséget: a férfi büntetése két év börtön lesz öt évre felfüggesztve, valamint három évig nem vezethet gazdasági szervezetet.

Joób szerint az ártatlanság vélelme nem érvényesül

Később a tárgyalóteremben, a nézők között megjelent az ügy „főszereplője”, az elsőrendű vádlott Joób Márton is. A képviselő a Szegeder kérdésére most elmondta, hogy a keddi előkészítő ülésen őt már meghallgatták, de a bűnösségét nem ismerte el. „Az eddigi eljárás leírhatatlan veszteségeket okozott mind erkölcsileg, mind anyagilag a családom számára, véleményem szerint az ártatlanság vélelme nem érvényesül” – mondta. Hozzátette azt is, hogy

ennek ellenére hisz a magyar független bíróságban és abban, hogy szerepe tisztázódni fog.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Szerinte a vádhatóság nem megfelelően foglalkozott a bizonyítékokkal, nem megfelelően értelmezte azokat, ezért a vádirat nem megalapozott, de ezeket majd a későbbi tárgyaláson fogja részletesebben kifejteni. Arról, hogy a hatodrendű vádlott elismerte a bűnösségét, úgy nyilatkozott, hogy a férfi az egész ügy szempontjából egy nagyon pici részben érintett, róla is inkább majd a következő tárgyaláson beszélne.

Botka elhatárolódott Joób gazdasági ügyeitől

Joóbot a kormánymédia régebben gyakran címkézte úgy, hogy ő Botka László szegedi polgármester bizalmasa, a kapcsolat viszont láthatóan megromlott az elmúlt időben. Joób az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben került be a szegedi közgyűlésbe, 2018-ban a polgármester felkérésére az MSZP–Párbeszéd egyéni képviselőjelöltjeként a Csongrád 2-es választókörzetben is indult, ám nem sikerült elhódítania a Fidesztől a 2014-ben létrehozott kerületet.

„Megdöbbenve értesültünk Joób Márton ügyéről, amiről semmilyen ismeretünk nem volt, és amelynek semmi köze nincs képviselői munkájához. Reméljük, hogy a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alól” – ezt a szegedi önkormányzat nyilatkozta 2020 nyarán, amikor az Origo arról írt, hogy több százmillió forintos áfacsalás gyanújával a NAV őrizetbe vette Joóbot.

Botka László egy későbbi nyilatkozatában is azt mondta, hogy ő semmit nem tud az ügyről. „Az ügyészség kiadott egy rövid nyilatkozatot, amiben az szerepel, hogy 2013-tól

valami áfavitája van a NAV-val Joób Márton úrnak a saját gazdasági tevékenységével.

Ez semmilyen módon nem kapcsolódik az ő önkormányzati képviselői tevékenységéhez” – szögezte le a polgármester.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Joób 2020-tól előzetesben is volt, amit többször meghosszabbítottak, majd 2021 közepén változás következett be, akkor arról cikkeztek a lapok, hogy megszüntette a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája a letartóztatását, a bíróság négy hónapra elrendelte a politikus bűnügyi felügyeletét, azaz a lakóhelyét nem hagyhatta el, és mozgását nyomkövetővel ellenőrzik. Joób az akkori hírek szerint lényegében elismerte a bűncselekmények elkövetését, és jelentős összeget fizetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal letéti számlájára.

Kizárták a frakcióból, fideszesnek titulálják

Mióta ügy kirobbant, Joób a szegedi közgyűlésben mintha oldalt váltott volna, többször is bírálta az önkormányzatot a koronavírus vagy az energiaválság közepette hozott megszorító intézkedései miatt. Volt, amikor Botka Lászlóval össze is szólalkoztak, például az iskolai úszás ügyében.

Múlt év végén az Összefogás Szegedért frakció ki is zárta a sorai közül, mert szerintük Joób „a vádemelés óta önös érdekből, talán a Fidesszel kötött megállapodás vagy enyhébb büntetőítélet reményében, esetleg más anyagi haszon miatt a legnehezebb gazdasági és társadalmi válságban folyamatosan hazugságokkal próbálja meg lejáratni városunkat és a szegedi városvezetést”. A frakció szerint Joób a város érdekeivel szemben többször is a Fidesszel közösen szavazott.

Joób Márton sajtótájékoztatója 2022 novemberében a szegedi városháza előtt – Fotó: Bálint András / Szegeder
Joób Márton sajtótájékoztatója 2022 novemberében a szegedi városháza előtt – Fotó: Bálint András / Szegeder

Ezen vádakkal szemben Joób azt mondta, „egy normális demokráciában van helye a véleménykülönbségeknek, vitának, a vita következményeként pedig konszenzuson alapuló döntéseknek, melyek a lakosság érdekeit szolgálják”.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!