Beismerte tettét és visszafizette a pénzt, kiengedték a börtönből az adócsalással gyanúsított Joób Mártont

2021. január 27. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszüntette a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő és korábbi háromszoros világbajnok kenuversenyző letartóztatását. A bíróság négy hónapra elrendelte a politikus bűnügyi felügyeletét, írja az MTI.

A tizenegygyermekes Joób Mártont tavaly július 30-án tartóztatták le adócsalás gyanújával. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2013 és 2017 között egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az áfafizetési kötelezettségét. Az egyik férfihez köthető cég ezért fiktív számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyek kizárólag ezek kiállítására jöttek létre, ténylegesen szórólapterjesztést nem végeztek. A fiktív számlákat kiállító társaságok további alvállalkozókat vettek igénybe, amelyek vagy nem tettek áfabevallást, vagy a bevallott adót nem fizették meg.

A gyanú szerint csalás leplezése érdekében a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után maradó pénzt visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. A bűnszervezetben közreműködő gazdasági társaságok a költségvetésnek így több száz millió forintos vagyoni hátrányt okoztak.

A járásbíróság tavaly kétszer is meghosszabbította a gyanúsítottak letartóztatását. A bíróság három gyanúsított esetében most is a letartóztatás további meghosszabbításáról döntött, két gyanúsítottnál azonban – az ügyészi indítvánnyal egyezően – megszüntette a letartóztatást. Velük szemben május 27-ig bűnügyi felügyeletet rendeltek el azzal, hogy a lakóhelyüket nem hagyhatják el, és mozgásukat nyomkövetővel ellenőrzik.

Az MTI információi szerint Joób Márton lényegében elismerte a bűncselekmények elkövetését, és jelentős összeget fizetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal letéti számlájára.

A politikus tavaly októberben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról. A letartóztatás és a lemondása közötti időszakra a tanácsnoki tisztségért őt megillető tiszteletdíjat a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára ajánlotta fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!