A városi tévében elhangzott, hogy Szarvas befogadná a Fudan Egyetemet

2023. január 16. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Babák Mihály, Szarvas fideszes polgármestere felajánlotta a kormánynak, pontosabban a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, hogy a Békés megyei város szívesen befogadná a Fudan Egyetemet. Ez a Szarvasi Televízió Szóbanforgó című műsorának január 11-i adásából derül ki, amelynek Molnár Etele alpolgármester volt a vendége. A beszélgetés részlete a 33. perctől hallható, de aki nem akarja végighallgatni, azoknak szöveghűen közöljük az elhangzottakat.

Szenes János műsorvezető:
– Akkor egy nagyon, meglepően kedves miniszteri levéllel folytassuk, Csák János miniszter úr levelével.
Molnár Etele alpolgármester:
– Így van, a miniszteri kabinetirodától érkezett egy (válasz)levél, melyben közlik, köszönettel fogadták polgármester úrnak a felajánlását, hogy Szarvas városa igény esetén befogadná a Fudan Egyetemet. A miniszter úr méltányolta a nagylelkű felajánlást, és köszöni a segítő szándékot, a nyitottságot ebben, és amennyiben esetleg a későbbiekben ez szükséges lenne, akkor a tárca részéről meg fogják keresni önkormányzatunkat.
Szenes János műsorvezető:
– Igen, igen. Hát mindenesetre a további szakmai kapcsolatok szempontjából is nagyon jó, hogy egy ilyen jó hangulatú köszönőlevél jött vissza.

A kínai Fudan Egyetem és a Budapest Diákváros megvalósításáért felelős kormánybiztos eredetileg Palkovics László volt, őt 2021 áprilisában nevezték ki erre a posztra. Májusban, az új kormány megalakulásakor derült ki, hogy az ügy Csák János tárcájához, a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz került.

A kulturális bizottság előtti meghallgatásán Csák János azt mondta a Fudanról, hogy Magyarországról keletre és nyugatra is ki kell tekinteni, értenünk kell a kínai és a nyugati világot is. Csák szerint „ha ezeket a tudásokat nem hozzuk be, az olyan, mintha önként levágnánk a fél karunkat”.

Miután kiderült, hogy a kormány Budapestre hozná a kínai egyetemet, az ellenzék tiltakozásokat szervezett, és népszavazást szeretett volna kiírni a kérdésről. Az Alkotmánybíróság azonban elkaszálta a kezdeményezést.

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere lapunknak adott novemberi interjújában úgy fogalmazott:

„Nagyon sokan akarják azt elhitetni, hogy már biztosan nem lesz Fudan. Ha ez így lenne, akkor a Fudan-törvényt egy tollvonással visszavonták volna, a Fudan Alapítványt megszüntették volna. Nem juttatnának vagyont és – eddig 1 milliárd 600 millió forintnyi – pénzeszközt ennek az alapítványnak. Mivel ez nem így van, nekem az a dolgom kerületvezetőként, aki ebben az ügyben talán a legjobban érintett, hogy annak a 230 ezer embernek az akaratát képviseljem, akik már aláírták, hogy népszavazást akarnak a Fudanról.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!