Európai Bizottság: A konzultáció eredményeit és az alacsony részvételt is tudomásul vettük

2023. január 16. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált az Európai Bizottság a szankciókról szóló nemzeti konzultáció eredményeire, amiben a résztvevők 97 százaléka a szankciók ellen foglalt állást – írja a Hvg.hu.

„Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt is”

– mondta sajtótájékoztatóján a Bizottság szóvivője, Peter Stano. A szóvivő elmondta, hogy az intézkedésekről a tagállamok egyhangúlag döntöttek. Arról is együtt döntenek majd, hogy az eddig elfogadott kilenc szankciós csomagon túl lesz-e további intézkedés.

Stano hozzátette, hogy az EU már több formában is választ adott Oroszország jogosulatlan agressziójára, ezek közt van pénzügyi és katonai intézkedés is. A szóvivő cáfolta, hogy a szankciók többet ártanának az EU-nak, mint az oroszoknak, szerinte azok hatékonysága mérhető is, mert az elmúlt időszakban sikerült korlátozni a Kreml által a háborúra fordított pénzeket.

Peter Stano kitért a párbeszéd kérdésére is. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió és a NATO is tárgyalást ajánlott a Kremlnek, hogy békés úton rendezzék a nézeteltéréseket. Erre Oroszország reakciója az volt, hogy megtámadta Ukrajnát.

A szankciókról szóló nemzeti konzultáció részeredményeit néhány napja hozta nyilvánosságra a kormányszóvivő. „A magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat. Az üzenet világos: felül kell vizsgálni a brüsszeli szankciós politikát” – közölte Szentkirályi Alexandra. A konzultációt egyébként 1,4 millióan töltötték ki, technikai költségei pedig meghaladták a 2,7 milliárd forintot. A közzétett elszámolásból azonban az nem derült ki, hogy mennyibe került a konzultációhoz kapcsolódó „bombás” plakátkampány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!