2,7 milliárd forint volt a legutóbbi nemzeti konzultáció technikai költsége

2023. január 13. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly novemberi adatigénylésünkre válaszul a miniszterelnöki kabinetiroda közölte, hogy az általunk kért adatok online elérhetőek – és valóban, mai dátummal megjelent egy dokumentum a kormany.hu oldalon, ami ezeket tartalmazza. A „brüsszeli szankciókról” szóló nemzeti konzultáció költségeit kértük ki, és ezt most részben, és nem éppen aprólékosan részletezve, de megkaptuk:

  • 2 357 942 960 forintba került a küldemények összeállítása, a borítékok előállítása és a kézbesítés,
  • és további 367 553 099 forint nyomdaköltsége volt a miniszterelnöki levélnek, magának a kérdőívnek és a mellé való nyilatkozatnak.

Vagyis összesen kicsit több mint 2,7 milliárd forintba került a konzultálás. Persze ez csak a technikai költség, erre még rájön a marketing, a konzultáció hirdetése a hírhedt bombás óriásplakátokon, tévében, online, nyomtatott sajtóban. A korábbi konzultációknál megesett, hogy erre 5 milliárd forintnál is több közpénz ment el. Ezt az összeget most nem ismerjük, de csak a technikai költséggel és az 1,363 millió kitöltött konzultációs ívvel számolva, nagyjából 2000 forintba került átlagosan egy konzultációs válasz felvétele.

A „brüsszeli szankciókat” egyébként a magyar kormány is megszavazta, még mielőtt konzultálni kezdett volna róluk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!